Rusija išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią nešti branduolines galvutes | KaunoDiena.lt

RUSIJA IŠBANDĖ TARPŽEMYNINĘ BALISTINĘ RAKETĄ, GALINČIĄ NEŠTI BRANDUOLINES GALVUTES

  • 10

Rusija sekmadienį nurodė, kad iš vieno savo povandeninio laivo sėkmingai išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią nešti branduolines galvutes.

Pirmą kartą per pastaruosius metus iššauta raketa „Bulava“ buvo paleista Maskvai aktyviau vykdant branduolinę politiką, kai ši atsisakė ratifikuoti pagrindinę branduolinių bandymų uždraudimo sutartį.

„Naujasis branduolinis strateginis raketinis povandeninis laivas kreiseris „Imperatorius Aleksandras Trečiasis“ sėkmingai paleido jūrinę tarpžemyninę balistinę raketą „Bulava“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime.

Pranešime teigiama, kad paleidimas įvyko neatskleidžiamoje vietoje Baltosios jūros šiaurės vakarinėje pakrantėje. Raketa buvo paleista į taikinį už tūkstančių kilometrų Kamčiatkos pusiasalio tolimuosiuose rytuose.

„Raketa buvo paleista įprastu režimu iš povandeninės pozicijos, – sakoma pranešime ir priduriama – Raketų galvutės nustatytu laiku atvyko į numatytą teritoriją“.

12 metrų ilgio raketa buvo sukurta kaip Maskvos branduolinės triados pagrindas, jos veikimo nuotolis viršija 8 tūkst. kilometrų.

Vakarai kaltina Maskvą beatodairiška branduoline retorika nuo praėjusių metų vasario, kai ji pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė įstatymą, kuriuo Rusija atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties, dar vadinamos CTBT, ratifikavimą.

1996 metais priimta CTBT draudžia visus branduolinius bandymus bet kurioje pasaulio vietoje, tačiau kritikai tvirtina, kad neratifikavus, jos potencialas lieka neišnaudotas. Be JAV, sutarties dar nėra ratifikavę Kinija, Indija, Pakistanas, Šiaurės Korėja, Izraelis, Iranas ir Egiptas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kaip ten

JAValkatyno p.i.d.a.r.a.s.t.e.liam,nuotaika-ZASKALIVAET?

>>>bent viena..

Kur lietuviškai pramokai,beždžione?

Jo,rakietą pilotavo asmeniškai

vyriausias komisaras putin su vyriausiu elnių varovu čiukčia schoigu, rakieta saugi,į Kriemlių ,gal,nepataikys.Ura!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS