Rusija įtraukė „LGBT judėjimą“ į ekstremistų sąrašą | KaunoDiena.lt

RUSIJA ĮTRAUKĖ „LGBT JUDĖJIMĄ“ Į EKSTREMISTŲ SĄRAŠĄ

  • 0

Rusijos finansų priežiūros tarnyba penktadienį pranešė, kad į teroristų ir ekstremistų sąrašą įtraukė „tarptautinį LGBT judėjimą“.

Įtraukimo į sąrašą pasekmės lieka neaiškios.

Priežiūros institucija „Rosfinmonitoring“ turi įgaliojimus įšaldyti konkrečių sąraše nurodytų subjektų banko sąskaitas, tačiau savo interneto svetainėje nenurodė nė vieno asmens ar organizacijos.

Praėjusį lapkritį Rusijos Aukščiausiasis Teismas „judėjimą“ pripažino ekstremistiniu, konkrečiai nenurodydamas, ką turi omenyje, bet faktiškai uždrausdamas LGBTIQ aktyvizmą šalyje.

Rusijoje lėtai, bet užtikrintai varžomos LGBTIQ teisės. 2013 metais Kremlius priėmė pirmąjį LGBTIQ žmonių teises ribojantį teisės aktą, vadinamąjį „gėjų propagandos“ įstatymą, draudžiantį bet kokį nekritinį viešą „netradicinių lytinių santykių“ vaizdavimą nepilnamečiams.

2020 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prastūmė konstitucinę reformą, kad pratęstų savo valdymą dar dviem kadencijoms, kuria taip pat buvo uždraustos tos pačios lyties asmenų santuokos.

2022 metais, pasiuntęs karius į Ukrainą, Kremlius sustiprino retoriką apie „tradicinių vertybių“ apsaugą nuo esą neigiamos Vakarų įtakos, o teisių gynėjai tai įvertino kaip bandymą legitimizuoti karinius veiksmus Ukrainoje.

Tais pačiais metais valdžios institucijos priėmė įstatymą, draudžiantį „netradicinių lytinių santykių propagandą“ suaugusiesiems, iš esmės uždraudžiant bet kokį viešą LGBTIQ žmonių palaikymą.

Kitu įstatymu buvo uždraustos lyties keitimo procedūros ir atitinkama priežiūra translyčiams asmenims. Įstatymas uždraudė bet kokias „medicinines intervencijas, kuriomis siekiama pakeisti asmens lytį“, taip pat lyties keitimą oficialiuose dokumentuose ir viešuosiuose registruose.

Rusijos teismas trečiadienį leido suimti vieno gėjų baro administratorių ir jo meno vadovą, kaltindamas juos dėl „ekstremistinės bendruomenės“ organizavimo pagal naujus teisės aktus, kuriais LGBTIQ bendruomenė laikoma nusikalstama.

Gairės: LGBT, Rusija, ekstremistų sąrašas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS