Rusija nebeinformuos JAV apie raketų bandymus, pradeda pratybas | KaunoDiena.lt

RUSIJA NEBEINFORMUOS JAV APIE RAKETŲ BANDYMUS, PRADEDA PRATYBAS

Aukšto rango Rusijos diplomatas trečiadienį pareiškė, kad Maskva nebeinformuos JAV apie savo raketų bandymus.

Pranešimas pasirodė tuo metu, kai Rusijos kariuomenė Sibire dislokavo mobiliąsias raketų paleidimo sistemas, taip parodydama didžiulius savo branduolinius pajėgumus vykstant kovoms Ukrainoje.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pareiškė, kad Maskva visiškai sustabdė keitimąsi informacija su Vašingtonu, prieš tai sustabdžiusi savo dalyvavimą paskutiniame likusiame abiejų valstybių susitarime dėl branduolinės ginkluotės.

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sustabdė savo šalies dalyvavimą Naujojoje START sutartyje, motyvuodamas tokį žingsnį tuo, jog Maskva nebegali sutikti su Jungtinių Valstijų pagal šią sutartį atliekamais jos branduolinių objektų patikrinimais, nes Vašingtonas ir jo sąjungininkės NATO atvirai paskelbė, kad jų tikslas yra Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje.

Maskva tuomet pabrėžė visiškai nepasitraukianti iš pakto ir teigė, jog toliau laikysis sutartyje nustatytų branduolinių ginklų limitų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija iš pradžių nurodė, kad JAV ir toliau bus informuojamos apie planuojamus bandomuosius balistinių raketų paleidimus, tačiau S. Riabkovo pareiškimas atspindi kurso pasikeitimą.

„Jokių pranešimų nebus“, – sakė jis, paklaustas, ar Maskva nebeskelbs ir pranešimų apie planuojamus raketų bandymus.

„Visi pranešimai, visų rūšių pranešimai, visa veikla pagal sutartį bus sustabdyta ir nebus vykdoma, nepriklausomai nuo to, kokios pozicijos laikysis JAV“, – pridūrė S. Riabkovas.

Per trečiadienį prasidėjusias Rusijos pratybas mobiliosios raketų paleidimo sistemos „Jars“ manevruos trijuose Sibiro regionuose, pranešė Rusijos gynybos ministerija. Ji pridūrė, kad pratybų metu bus taikomos priemonės, skirtos nuslėpti raketų dislokavimą nuo užsienio palydovų ir kitų žvalgybos priemonių.

Ministerija nenurodė pratybų trukmės ir neužsiminė apie planus atlikti bandomuosius raketų paleidimus.

„Jars“ yra tarpžemyninė balistinė raketa su branduoline galvute, jos veikimo nuotolis yra apie 11 000 kilometrų. Ji yra pagrindinis Rusijos strateginių raketinių pajėgų ginklas.

Pasak rusų Gynybos ministerijos, pratybose Sibiro rytuose dalyvauja apie 300 transporto priemonių ir 3 000 karių.

Šios didelės pratybos vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai V. Putinas paskelbė planą Rusijos sąjungininkėje Baltarusijoje dislokuoti taktinius branduolinius ginklus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

rusai galėtu perkelt kur nors kitur raketas bet jos subirės kol vež juk fufaika nieko doraus padaryt negali palutarka buvo ir ta nukopijuota .

Anonimas

Kai Stalinas kariavo su Hitleriu, irgi apie savo planus neinformavo. Nėra reikalo to daryti ir dabar. Aplamai rusams reikėtų perkelti savo raketas kur į Kubą ar Meksiką. Arciau Amerikos.

LIETUVA IR ČIA GALĖTŲ PASIREIKŠTI...

Paskolintų Rusijai Šurajevą, kad tas JAV teroristams, vietoje informacijos, šikną parodytų...Juk būtumėte vėl pirmi. Amerikai šiknos dar niekas nerodė...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS