Rusija nori, kad būtų ištirtas įtariamas Pietų Korėjos oro erdvės pažeidimas | KaunoDiena.lt

RUSIJA NORI, KAD BŪTŲ IŠTIRTAS ĮTARIAMAS PIETŲ KORĖJOS ORO ERDVĖS PAŽEIDIMAS

  • 0

Maskva nori, kad būtų ištirtas įtariamas Pietų Korėjos oro erdvės pažeidimas, dėl kurio Seulas kaltina Rusijos karinį lėktuvą, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango korėjiečių įstatymų leidėjas, cituodamas laikinąjį Rusijos ambasadorių.

Seulas išvakarėse pareiškė, kad Pietų Korėjos naikintuvai paleido 360 įspėjamųjų šūvių į rusų žvalgybos lėktuvą, vykdžiusį misiją su kinų orlaiviais ir du kartus pažeidusį šalies oro erdvę.

Pietų Korėjos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Yoon Sang-hyunas (Jun Sanghjunas) nurodė, kad laikinasis Rusijos ambasadorius Seule Maksimas Volkovas jam pasakė, jog Maskva „apgailestauja“ dėl to incidento.

M. Volkovas taip pat teigė, jog Rusija norėtų, kad įtariamas pažeidimas būtų ištirtas ir paprašė Pietų Korėjos su tuo susijusios informacijos. Rusijos ambasada Seule kol kas nepatvirtino šių laikinojo ambasadoriaus pareiškimų.

Rusija tvirtina, kad du jos bombonešiai antradienį vykdė eilinę misiją virš neutralių vandenų ir nepažeidė Pietų Korėjos oro erdvės. Gynybos ministerija taip pat neigė, kad korėjiečių naikintuvai paleido įspėjamųjų šūvių, nors sakė, kad jie skrido arti Rusijos lėktuvų ir „neprofesionaliai manevravo“.

Seulo teigimu, minimas incidentas buvo pirmas kartas nuo 1953-aisiais pasibaigusio Korėjos karo, kai užsienio karinis lėktuvas pažeidė jos oro erdvę.

Kaip skelbia Pietų Korėja, rusų orlaiviai drauge su dviem kinų bombonešiais buvo įskridę į šalies oro gynybos identifikavimo zoną. Vis dėlto ši zona nelaikoma šalies teritorine oro zona.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ir gynybos ministerijos antradienį iškvietė M. Volkovą, Rusijos karo atašė pavaduotoją Nikolajų Marčenką ir kinų ambasadorių bei karo atašė, kad pareikštų jiems protestus dėl incidento. Kinija savo ruožtu trečiadienį pareiškė, kad jos pirma bendra oro patruliavimo misija su Rusija Šiaurės rytų Azijoje nebuvo nukreipta prieš trečiąsias šalis.

Kinų gynybos ministerijos atstovas Wu Qianas (U Čianas) pranešė, kad Kinijos ir Rusijos oro pajėgos antradienį surengė misiją virš Japonijos ir Rytų Kinijos jūrų, tačiau pabrėžė, kad orlaiviai nepažeidė nė vienos valstybės oro erdvės.

Pasak Wu Qiano, Kinija pasiuntė du naikintuvus H-6K į bendrą misiją su dviem rusiškais orlaiviais Tu-95, kad „gilintų ir vystytų“ dvišalę strateginę partnerystę. Seulas nurodė, kad karinis lėktuvas pažeidė Pietų Korėjos oro erdvę netoli ginčijamų Dokdo salų. Šią teritoriją kontroliuoja Pietų Korėja, tačiau pretenzijas į ją reiškia ir Japonija.

Tuo metu Tokijas pareiškė protestą Maskvai ir Seului dėl minimo incidento. Japonijos vyriausybės atstovas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) nurodė, kad Japonija perspėjo Rusiją nekartoti oro erdvės pažeidimų.

Seulas paskelbė negalintis sutikti su Japonijos pareiškimu, nes salos, virš kurių įvyko įtariamas incidentas, priklauso Pietų Korėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS