Rusija nutraukė Jungtinių Tautų misiją Gruzijoje | KaunoDiena.lt

RUSIJA NUTRAUKĖ JUNGTINIŲ TAUTŲ MISIJĄ GRUZIJOJE

Rusija pirmadienį vetavo Jungtinių Tautų (JT) misijos Gruzijoje mandato pratęsimą ir taip praktiškai nutraukė šią misiją, priežastimi nurodydama nepritarimą Gruzijos teisėms į atsiskyrusį Abchazijos regioną.

Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čurkinas savo veto pareiškė per Saugumo Tarybos balsavimą dėl Vakarų šalių pateikto projekto, kuriame raginama dviem savaitėms pratęsti mandatą ir kuriame netiesiogiai vėl patvirtinamas Tarybos įsipareigojimas dėl Gruzijos teritorinio vientisumo.

Dešimt iš 15 Tarybos narių balsavo „už“, o keturios - Kinija, Libija, Uganda ir Vietnamas - susilaikė.

Rusijai pareiškus savo veto, JT misija Gruzijoje (UNOMIG) baigėsi vidurnaktį (antradienį 7 val. Lietuvos laiku). Šios misijos užduotis buvo stebėti Gruzijos ir Abchazijos konfliktą.

UNOMIG pajėgos, kurias sudarė 131 karinis stebėtojas ir 20 policininkų, buvo suformuotos 1993 m. ugnies nutraukimo susitarimui, kurį sudarė Gruzijos vyriausybė ir Abchazijos separatistų administracija, stebėti.

Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Jungtinių Valstijų, Vokietijos ir Kroatijos pasiuntiniai išreiškė apgailestavimą dėl Rusijos veto ir pakartojo, jog yra įsipareigoję dėl Gruzijos teritorinio vientisumo ir suvereniteto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS