Rusija panaikino vizų režimą su Sakartvelu, atnaujins tiesioginį susisiekimą oru | KaunoDiena.lt

RUSIJA PANAIKINO VIZŲ REŽIMĄ SU SAKARTVELU, ATNAUJINS TIESIOGINĮ SUSISIEKIMĄ ORU

  • 2

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atšaukė skrydžių į Sakartvelą draudimą bei vizų režimą šios šalies piliečiams, trečiadienį pranešė Kremlius.

Remiantis trečiadienį paskelbtu dekretu,  V. Putinas patvirtino 90 dienų bevizį režimą Sakartvelo piliečiams nuo gegužės 15 dienos.

Kitu dekretu atnaujintas susisiekimas oru tarp abiejų šalių.

Reaguodama į prieš Maskvą nukreiptus mitingus Sakartvele, Rusija 2019 metais uždraudė susisiekimą oru.

Abi valstybes sieja sudėtinga istorija, o buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis, kuris šiuo metu yra kalinamas savo šalyje, laikomas vienu didžiausių Maskvos priešininkų.

2008 metais, po ne vienerius metus trukusios įtampos dėl M. Saakašvilio pastangų užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais, Maskva surengė invaziją į šalį.

Karas truko penkias dienas, po kurių Kaukazo valstybė buvo padalyta, o Rusijos pajėgos buvo dislokuotos dviejuose separatistiniuose regionuose. Kremlius pripažino juos nepriklausomais po to, kai tarpininkaujant ES buvo paskelbtos paliaubos.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Visgi opozicija dabartinę Sakartvelo valdžią pastaraisiais metais kaltina palaikant glaudžius ryšius su Kremliumi.

Valdančioji partija tvirtina esanti įsipareigojusi laikytis Konstitucijoje įtvirtinto Sakartvelo narystės ES ir NATO siekio, kurį remia, remiantis apklausomis, 80 proc. šalies gyventojų.

Kremliaus dekretai dėl Sakartvelo paskelbti tuo metu, kai Maskvos puolimas Ukrainoje tęsiasi jau antrus metus.

Paskelbus dekretus, Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili tviteryje parašė: „Tai dar viena Rusijos provokacija! Tiesioginių skrydžių atnaujinimas ir vizų režimo su Sakartvelu panaikinimas yra nepriimtinas tol, kol Rusija tęs savo agresiją prieš Ukrainą ir bus okupavusi mūsų teritoriją!“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

123

O tas Saakašvilis dar nenustipo ? Juk jau antri metai badauja ir vis dar gyvas. Matyt, naktims ėda lašinius ...papuls į Gineso knygą kaip ilgiausiai išbadavęs ir niekaip nenusigalavęs. Dar ir toks Navalnas yra, artistas ir vagis ....

Klausimelis

Ar dar vogti lektuvai skraido?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS