Rusijoje prie „užsienio agentų“ priskirta „Pussy Riot“ narė, žinomas satyrikas | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE PRIE „UŽSIENIO AGENTŲ“ PRISKIRTA „PUSSY RIOT“ NARĖ, ŽINOMAS SATYRIKAS

Rusijoje prie „užsienio agentų“ ketvirtadienį buvo priskirta protestų grupės „Pussy Riot“ narė Nadežda Tolokonikova ir žinomas satyrikas Viktoras Šenderovičius, valdžiai tęsiant susidorojimo su kitamaniais kampaniją.

Teisingumo ministerija į atitinkamą sąrašą įtraukė ir keletą kitų asmenų, įskaitant žurnalistę Taisiją Bekbulatovą, meno kolekcionierių Maratą Gelmaną ir kitą „Pussy Riot“ narę – Veroniką Nikulšiną.

„Šie asmenys sistemingai platina medžiagą neapibrėžtam asmenų ratui, tuo pat metu gaudami lėšas iš užsienio“, – teigiama ministerijos pareiškime.

32 metų V. Tolokonikova yra viena iš trijų savo grupės narių, nuteistų dvejus metus kalėti, kai 2012 metų vasarį Maskvos centre esančioje Kristaus Išganytojo bažnyčioje surengė „pankiškos maldos“ performansą. Aktyvistės aiškino norėjusios tokiu būdu pasmerkti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios glaudžius ryšius su prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Tolokonikova ir kita grupės narė Marija Aliochina 2012 metų rugpjūtį buvo pripažintos kaltomis ir pasiųstos už grotų.

63 metų V. Šenderovičius yra žymus satyrikas ir politikos apžvalgininkas, kritikuojantis Kremlių.

Pagal įstatymą „užsienio agentais“ pripažinti subjektai privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti visus savo tekstus, vaizdo įrašus bei įrašus socialinėje žiniasklaidoje.

Šis statusas primena sovietmečio terminą „liaudies priešas“ ir suteikiamas asmenims ar grupėms, finansuojamiems iš užsienio ir dalyvaujantiems bet kokioje „politinėje veikloje“.

Kremliaus teigimu, tokios priemonės yra būtinos, nes Rusijoje esą dažnėja politinio kišimosi iš užsienio atvejų, kai išorinės jėgos savo tikslais išnaudoja nevyriausybines organizacijas bei žurnalistus.

Anksčiau į „užsienio agentų“ sąrašą buvo įtrauktos kelios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės, įskaitant televiziją „Dožd“ ir populiarią rusų kalba leidžiamą interneto portalą „Meduza“.

Šią savaitę teismas nurodė uždaryti autoritetingiausią Rusijos teisių gynimo grupę „Memorial“, kuri irgi buvo priskirta prie „užsienio agentų“. Grupė buvo apkaltina tinkamai nežyminti savo publikacijų, taip teisinanti terorizmą ir ekstremizmą.

„Memorial“ uždarymą pasmerkė Jungtinės Tautos, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

To patarimas

Zinai ka sakai! Paciam cia geriau negu didziausius dvasios saly pas atsiusta is auksciau cara maniaka :)

Tai greit

Ir pas mus bus

patarimas

Visus užsienio agentus atvežti prie sienos ir išstumti į Geiropą...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS