Rusijos generalinio štabo vadas: NATO plėtra keičia jėgų pusiausvyrą | KaunoDiena.lt

RUSIJOS GENERALINIO ŠTABO VADAS: NATO PLĖTRA KEIČIA JĖGŲ PUSIAUSVYRĄ

Rusijos kariuomenė NATO plėtrą Europoje vertina kaip rizikingą jėgų pusiausvyros pokytį. „Europos žemynas tapo politine ir ekonomine Vakarų ir Rusijos konflikto arena“, – ketvirtadienį Maskvoje užsienio kariniams diplomatams sakė Generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas. Kaip pavyzdžius jis nurodė Suomijos prisijungimą prie NATO, Aljanso pajėgų stiprinimą Rytų Europoje, Baltijos jūros regione ir Juodojoje jūroje.

Tačiau V. Gerasimonas neužsiminė, kad šiuos įvykius sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą 2022 m. vasarį. Perspektyvoje konfliktas gali paaštrėti, sakė jis. Ankstesnės pasitikėjimą skatinančios priemonės dėl saugumo Europoje esą prarado prasmę. Tačiau Maskva toliau laikosi taisyklių, kad išvengtų incidentų, pažymėjo V. Gerasimovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Reaguodama į Suomijos narystę NATO, Rusija steigs naujas karines apygardas Leningrado ir Maskvos sritims, teigė V. Gerasimovas. Apie tokius planus prieš tai jau kalbėjo ir gynybos ministras Sergejus Šoigu bei prezidentas Vladimiras Putinas.

„Mus siejo draugiškiausi, nuoširdžiausi santykiai“, – sakė V. Putinas interviu televizijai apie kaimynę Suomiją. „Nebuvo jokių problemų. Tačiau dabar bus, nes mes steigsime Leningrado karinę apygardą ir ten sutelksime tam tikrus karinius dalinius“, – praėjusį sekmadienį kalbėjo Kremliaus vadovas.

Leningrado administracinis centras yra Sankt Peterburgas, tačiau sritis vis dar vadinama senuoju sovietiniu Leningrado pavadinimu.

Gairės: Rusija, Generalinio štabo vadas, Valerijus Gerasimovas, NATO plėtra, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS