Rusijos kaimo gyventojai atpažino ataka Solsberyje įtariamą vyrą? | KaunoDiena.lt

RUSIJOS KAIMO GYVENTOJAI ATPAŽINO ATAKA SOLSBERYJE ĮTARIAMĄ VYRĄ?

  • 9

Nedidelio Rusijos kaimo gyventojai atpažino kaip aukšto rango žvalgybos agentą vieną iš dviejų asmenų, įtariamų Anglijoje apnuodijus kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga buvusį rusų šnipą, ketvirtadienį pranešė dienraštis „Kommersant“.

Ši informacija patvirtina Jungtinės Karalystės tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ surinktus faktus.

„Bellingcat“ trečiadienį pranešė, kad vienas iš dviejų buvusio dvigubo rusų agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu įtariamų asmenų yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas Anatolijus Čepiga, kuriam 2014 metais buvo skirtas aukščiausias šalies apdovanojimas – Rusijos didvyrio medalis.

Britų pareigūnai šį asmenį įvardijo kaip Ruslaną Boširovą. Būtent šia pavarde šis asmuo prisistatė ir tada, kai davė interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT, kuriame tvirtino neturįs nieko bendra su išpuoliu Solsberyje.  

„Bellingcat“ paskelbė nuotrauką iš 2003 metais A. Čepigai išduoto paso, kurioje matomas asmuo labai panašus į R. Boširovą. Tačiau grupei nepavyko rasti daugiau įrodymų, kad tai yra tas pats žmogus. 

„Kommersant“ pasikalbėjo su keliais nedidelio Beriozovskos kaimo, kur anksčiau gyveno A. Čepigos šeima, gyventojais. Jie patvirtino, kad A. Čepiga yra vienas iš dviejų britų pareigūnų įvardytų įtariamųjų.

Kaimo gyventojai sakė maždaug dešimtmetį nematę A. Čepigos, tačiau atpažino jį nuotraukose, kurias paskelbė britų policija, taip pat tada, kai jis kalbėjo per televiziją RT. Vienas kaimietis jį apibūdino kaip „labai gerą, protingą vaikiną“, kitas sakė, kad kaimo gyventojai žinojo, jog A. Čepiga dirba „slaptojoje tarnyboje“, o jo motina labai nerimavo dėl jo darbo.   

Britanija kaltina R. Boširovą ir kitą įtariamąjį Aleksandrą Petrovą kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste pasikėsinus nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį Juliją panaudojant prieš juos Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“.     

Britanija tvirtina, kad šiai atakai buvo pritarta „valstybiniu lygiu“. Maskva savo ruožtu kategoriškai neigia savo sąsajas su Skripalių apnuodijimu.  

Abu vyrai anksčiau šį mėnesį davė išskirtinį interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT, kuriame tvirtino, kad su pasikėsinimu nužudyti Skripalius neturi nieko bendra. Anot jų, jiedu yra verslininkai, užsiimantys maisto papildais sportininkams, o Solsberyje lankėsi kaip turistai, atostogų metu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šį mėnesį sakė, kad šie įtariamieji yra eiliniai civiliai, nepadarę nieko nusikalstama. 

Paprašytas pakomentuoti „Bellingcat“ paskelbtą informaciją, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį sakė, kad prezidentas laikosi savo anksčiau išsakytos pozicijos. Jis pridūrė, kad Kremlius nežino, kas yra A. Čepiga, bet pažadėjo pasiaiškinti, ar jis yra gavęs aukščiausią Rusijos apdovanojimą. 

Paieška „Spark-Interfax“ įmonių duomenų bazėje parodė, kad Vladimirui Čepigai, kurio vardas ir pavardė rodo, kad jis galėtų būti Anatolijaus Vladimirovičiaus Čepigos tėvas, priklauso 6 proc. nedidelės statybų įmonės akcijų. Ši įmonė įsikūrusi Beriozovkos kaime.

Vietos patriotinė organizacija pernai gruodį viename straipsnyje apie A. Čepigą trumpai užsiminė, kad 2001 metais jis baigė Tolimųjų Rytų kariuomenės vadų aukštąją mokyklą Blagoveščensko mieste. Straipsnyje buvo rašoma, kad jis tris kartus tarnavo Čečėnijoje ir buvo apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu. 

Kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės ketvirtadienį stengėsi sumalti į miltus „Bellingcat“ tyrimą.

Populiariausias laikraštis „Komsomolskaja Pravda“ ketvirtadienį citavo Gynybos ministerijos atstovą, pakomentavusį kelis, anot jo, „neatitikimus“ šiame tyrime. Šis šaltinis kalbėjo anonimiškai, nes tebėra kariškis. Jis sakė, jog sunku patikėti, kad Tolimųjų Rytų kariuomenės vadų aukštosios mokyklos absolventas galėtų būti šnipas, nes ten nerengiami žvalgybos karininkai.  

Tačiau A. Čepiga, pasak „Bellingcat“, baigęs šią aukštąją mokyklą tęsė mokslus kitoje karo akademijoje.

Minėtas šaltinis Gynybos ministerijoje taip pat išsakė abejonių dėl pranešimų, esą A. Čepiga dirbo Ukrainoje ir už tai buvo apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu.

Daugelis kitų paviešintą informaciją komentavusių pareigūnų, tarp jų Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, užuot kalbėję apie „Bellingcat“ pateiktus faktus, sutelkė dėmesį į grupės šaltinius.

Generolas majoras Aleksandras Michailovas sakė, kad „Bellingcat“ paskelbti duomenys yra tokie slapti, kad negalėjo būti nutekinti. Jis pateiktą informaciją pavadino „nesąmone“. 

Socialiniai tinklai Rusijoje ketvirtadienį mirgėjo nuo memų, kuriuose buvo šaipomasi iš atskleistos A. Čepigos tapatybės. 

Vieną jų paskelbė RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, paėmusi išskirtinį interviu iš Skripalių apnuodijimu įtariamų vyrų. Memas vaizduoja pačią M. Simonian, vieno iš įtariamųjų klausiančią: „Ar jūs Čepiga?“. Vyras, save įvardijantis Boširovu, atsako: „O jūs?“

Kremlius abejoja pranešimais apie trečią bylos įtariamąjį

Kremlius abejoja publikacijų apie S. ir Julijos Skripalių apnuodijimo bylos įtariamuosius patikimumu ir tvirtina, kad Rusijos teisėsaugos organai prie šio incidento tyrimo gali prisidėti tik gavę atitinkamą medžiagą iš Didžiosios Britanijos struktūrų.

Atsakydamas į prašymą pakomentuoti pranešimus apie trečią įtariamąjį Skripalių apnuodijimo byloje, kurį britų žiniasklaida vadina rusų karinės žvalgybos GRU žmogumi, prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas nurodė: „Pastaraisiais mėnesiais Britanijos ir kitų šalių žiniasklaidoje pasirodo daugybė naujienų apie „Skripalių bylą“. Niekas jau negali supaisyti, kurios iš šių naujienų melagingos, o kurios – teisingos.“

„Vykdomi įvairūs tyrimai, juos vykdo žurnalistai, vyriausybinės organizacijos, kažkokios kitos struktūros. Mes nežinome, ar jie patikimi, kuo grindžiami. Visa diskusija vyksta dėl žiniasklaidos pranešimų ir pranešimų apie kažkokių organizacijų kažkokių tyrimų kažkokius rezultatus“, – teigė D. Peskovas.

Į klausimą, ar Rusija vykdo savo tyrimą dėl „apnuodijimo Solsberyje“, D. Peskovas atsakė, kad šio reikalo tyrimui „reikia oficialių duomenų“.

„Mums neįmanoma ... šiuo klausimu diskutuoti su žiniasklaida, mes nenorėtume to daryti. Tai neįmanoma“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, tam, kad Rusijos atitinkamos tarnybos galėtų dalyvauti tiriant šį incidentą, jos turi turėti oficialius pradinius duomenis. „Ši medžiaga gali ateiti tik iš kompetentingų šaltinių. Nuo pat pradžių Rusija siūlė bendrą tyrimą ir nuo pat pradžių girdime britų atsisakymą“, – priminė D. Peskovas.

„Kaip ir anksčiau, šių pradinių duomenų reikia mūsų atitinkamoms tarnyboms, o ne prezidento administracijai ... Kremlius ... neužsiima žmonių paieška, jų identifikavimu ir juo labiau nėra specialioji tarnyba. Tik (gavusios duomenis tarnybos) gali padėti ar dalyvauti bendrame tyrime“, – pažymėjo Rusijos prezidento atstovas.

„Mes, Kremlius, nenorime toliau dalyvauti pučiant šį klausimą, juo labiau, pūsti jo partneriu turint žiniasklaidą“, – pabrėžė jis.

Britų laikraštis „The Daily Telegraph“ penktadienį rašė, kad britų policijos kovos su terorizmu skyrius nustatė trečio žmogaus, siejamo su buvusio GRU karininko S. Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu, tapatybę. „Manoma, kad šis GRU agentas apsilankė Solsberyje parengti užpuolimo plano, prieš tai, kai du jo kolegos atsivežė į Britaniją kovinės nuodingos medžiagos“, – rašoma straipsnyje.

V. Peskovas pakartojo, kad Kremlius „nežino, kokiu mastu patikimi yra pateikiami faktai, kokiu mastu galima patikrinti (britų publikacijose) minimų žmonių tapatybę, kokiu mastu galima daryti kažkokias oficialias išvadas, kas į ką panašus, ar panašus, kur gyveno, kur augo ir taip toliau“.

„Galų gale, pas mus Raudonojoje aikštėje bėgioja 15 Stalinų ir 15 Leninų – ir jie visi nepaprastai panašūs į originalą“, – sarkastiškai sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

kacapai

blogis pasauliui.

Rusai daugiau nieko nemoka..

Juk Rasija nieko kito ir nemoka,tik nuodyti,saudyti,numusineti,apipulti,atimineti ir meluoti.O meluoti ir apkaltinti kitus - cia ju profesija ! Tiek ziniu.Grazaus savaitgalio.

Westas

Baikit remtis tuo pagarsėjusi Belli gcatu: tai fake news makleris. Nei pirštų atspaudų, nei rainelės, nei DNR patvirtinimo. Tik „labai panašus“ į tą ir tą. Absurdas! Mane labai dažnai painioja su dviem aktoriais, ir kas???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS