Rusijos opozicionieriai Estijoje nerimauja dėl savo saugumo po išpuolio prieš L. Volkovą | KaunoDiena.lt

RUSIJOS OPOZICIONIERIAI ESTIJOJE NERIMAUJA DĖL SAVO SAUGUMO PO IŠPUOLIO PRIEŠ L. VOLKOVĄ

Estijoje gyvenantys Rusijos opozicionieriai taip pat gali tapti išpuolių, panašių į tą, kuris buvo surengtas Vilniuje prieš Aleksejaus Navalno bendražygį Leonidą Volkovą, aukomis. Kaip rašo portalas ERR, Estija iki šiol nesuteikė apsaugos Rusijos opozicijos nariams.

Vienas iš jų – Arkadijus Babčenka. Jis Rusijoje pripažintas užsienio agentu ir įtrauktas į teroristų ir ekstremistų sąrašą. Prieš kelerius metus vyras gavo prieglobstį Estijoje. Dabar Arkadijus padeda kariaujančiai Ukrainai ir nerimauja dėl savo saugumo.

„Ypač susirūpinau prieš maždaug pusantro mėnesio, kai mūsų organizacijai SAB UA buvo atsiųstas laiškas su grasinimais mano dukters adresu – „mes ją pagrobsime, išžaginsime, nužudysime“ ir pan. Vėliau gavome dar vieną laišką “, – sakė A. Babčenka.

Kaip pažymi ERR, išpuolis prieš L. Volkovą privertė daugelį Rusijos politinių emigrantų susimąstyti apie savo saugumą.

„Kai dėl užpuolimo Lietuvoje, tai, žinoma, mūsų didžiojo kaimyno tikslas buvo įbauginti žmones. Taip gali nutikti bet kur, tačiau Estijoje nėra priežasčių nerimauti. Jei žmogus būgštauja ar įtaria, kad jam gresia pavojus, jis visada gali kreiptis į policiją, kuri padės rasti geriausią būdą apsisaugoti“, – pakomentavo situaciją Vidaus reikalų ministerijos vicekancleris vidaus saugumui Joosepas Kaasikas.

Kaip tik taip ir pasielgė A. Babčenka, rašo ERR.

„Pateikiau pareiškimą internetiniam konstebliui. Jis atsakė, kad tai ne jų reikalas, ir pasiūlė parašyti pareiškimą policijai. Nusiunčiau pareiškimą policijai. Man atsiuntė maždaug tokį atsirašinėjimo pavyzdį – „baudžiamosios bylos iškėlimas smarkiai pažeidžia žmogaus teises“. Girdi, „atsiknisk, bylos nebus“, - skundėsi Rusijos opozicijos aktyvistas.

Jei žmogus būgštauja ar įtaria, kad jam gresia pavojus, jis visada gali kreiptis į policiją, kuri padės rasti geriausią būdą apsisaugoti.

Pasak Estijos pareigūnų, policijos atsisakymo kelti baudžiamąją bylą priežastis buvo suformuluota kitaip: „... turi būti pagrindo būgštauti, kad grasinimas bus įvykdytas. Šiuo atveju pareiškėjas nenurodė nė vienos aplinkybės ar fakto, kurie leistų rimtai vertinti galimybę, kad grasinimas bus įvykdytas“.

„Jeigu jo netenkina gautas atsakymas, jis, žinoma, turi galimybę dar kartą kreiptis ir pateikti papildomų paaiškinimų. Esu įsitikinęs, kad policija vėl svarstys šį atvejį, ypač turint omenyje tai, kas įvyko Lietuvoje. Mes kiekvieną atvejį vertiname individualiai. Aš dabar nežinau šio konkretaus atvejo aplinkybių, bet esu tikras, kad policija įvertino tuo metu egzistavusias rizikas ir priėmė tokį sprendimą. Galbūt šiandien šios rizikos pasikeitė. Todėl reikėtų dar kartą kreiptis ir išdėstyti savo reikalą“, – paaiškino J. Kaasikas.

Dar prieš karą Arkadijus svarstė galimybę įsigyti ginklą savigynai. Tačiau Estijos ginklų įstatymo pakeitimai jam atėmė šią galimybę.

„Jei Estijos valstybė mano, kad visa tai yra nesąmonė ir net nereikia atlikti tyrimo, norėčiau turėti galimybę apsiginti. Aš suprantu, kiek čia yra tokių „miegančių“ agentų, kiek čia yra Putino ir Rusijos agresijos rėmėjų, todėl norėčiau tam tikrų išimčių“, – pareiškė A. Babčenka.

Kaip pranešė ELTA, antradienio vakarą Vilniaus pakraštyje kol kas nenustatytas asmuo užpuolė ir sužeidė kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygį 43 metų Leonidą Volkovą.

Gairės: Estija, Rusijos opozicionieriai, Leonidas Volkovas, užpuolimas, Arkadijus Babčenka, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS