Išsiaiškino, kaip ukrainiečiams pavyksta pabėgti iš Rusijos | KaunoDiena.lt

IŠSIAIŠKINO, KAIP UKRAINIEČIAMS PAVYKSTA PABĖGTI IŠ RUSIJOS

  • 0

Žurnalistai išsiaiškino, kaip buvę ukrainiečiai kaliniai, ne savo valia išvežti į Rusijos Federaciją, grįžta į tėvynę, skelbia UNIAN.

Rusijos kariuomenė per Chersono ir Nikolajevo sričių teritorijų okupaciją ištrėmė daugiau nei 1 tūkst. 700 kalinių, kuriuos Ukrainos teismai nuteisė už tam tikrus nusikaltimus. Pasibaigus nuosprendžiui, kai kurie bando grįžti į Ukrainą, ypač per Sakartvelą.

Vienas iš jų, Aleksejus Zarubinas, pasakojo, kad kartu su kitais kaliniais iš Chersono srities jis atsidūrė Rusijos Federacijoje 2022 metų lapkritį. Anot jo, kaliniai buvo išvežti per Krymą į Krasnodaro kraštą. Vyro teigimu, Ukrainos kaliniai Rusijoje buvo skriaudžiami.

„Su kitais kaliniais iš Rusijos neturėjome jokių problemų. Nedarėme jiems nieko blogo, kad būtų kažkoks priešiškumas. Nors administracijai nieko blogo nepadarėme, vis dėlto jiems buvome „fašistai“. Be to, buvome šiek tiek „slaugyti lazdomis“, o atvykę – taip pat sutikti šiltai“, – ironizavo  A. Zarubinas.

Ukrainietis Rusijoje išbuvo devynis mėnesius, po to jis buvo išsiųstas į tremties centrą. Paprastai tai vyksta pagal tokį scenarijų: asmuo palieka koloniją, žengia keletą žingsnių laisvėje ir jį „sutinka“ Rusijos pareigūnai, kurie nuveža į regioninį skyrių ir surašo protokolą už „neteisėtą sienos kirtimą“. Tada asmuo nedelsiant siunčiamas į teismą, kuris skiria jam baudą.

„Ar turite, ar neturite pinigų – jiems visiškai vienodai. Niekas nereikalauja iš karto mokėti baudos. Tiesiog iš teismo iškart nuveža į tremties centrą ir ten palieka šešis mėnesius“, – sakė A. Zarubinas.

Tremties centre Ukrainos kaliniams siūlomi rusiški pasai – tai galimybė pabėgti iš Rusijos Federacijos. Vyras pažymi, kad Rusijos tremties centras – tas pats kalėjimas su spygliuota viela, bet gavęs rusišką pasą gali greitai atsidurti laisvėje.

Visi tuoj pat skubame prie sienos, kad neliktume Rusijoje. Šie pasai imami tik tam, kad kuo greičiau patektume į Ukrainą.

„Visi tuoj pat skubame prie sienos, kad neliktume Rusijoje. Šie pasai imami tik tam, kad kuo greičiau patektume į Ukrainą“, – teigė A. Zarubinas.

Vyras kartu su kitais buvusiais kaliniais po vienuolikos dienų pasienyje buvo įleistas į Sakartvelą. Dabar jo laukia dokumentas, su kuriuo galės kirsti kitas šalis ir grįžti namo.

Visuomeninės organizacijos „UnMode“ operatyvinio asistento Jevgenijaus Riasnyanskio teigimu, ši organizacija palaiko ryšius su kai kuriais Ukrainos kaliniais, atliekančiais bausmę Rusijos kalėjimuose arba jau esančiais tremties centruose.

„Aišku, žmonės, neturintys dokumentų, neįleidžiami. Dabar ten sėdi daug tokių vaikinų. Jie išvis neturi dokumentų“, – sakė J. Riasnyanskis.

Jis patikslina, kad Sakartvelas pastaruoju metu neleidžia kirsti sienos tiems, kurie turi pasibaigusį Ukrainos pasą arba neturi dokumente įklijuotos nuotraukos.

Anot J. Riasnyanskio, organizacija atitinkamai kreipėsi į Ukrainos ambasadą Sakartvele ir Sakartvelo ombudsmeną, siekdama kažkaip padėti ukrainiečiams grįžti į tėvynę.

Žmogaus teisių aktyvistai Sakartvele sutinka į Rusiją atvykusius buvusius ukrainiečius kalinius, išveža juos į Tbilisį, aprūpina būstu, maistu, padeda susitvarkyti visus reikalingus dokumentus. Anksčiau visas procesas buvo greitas, dabar labai ilgas – reikia laukti du, tris mėnesius, kol tapatybė bus patvirtinta.

Gairės: karas Ukrainoje, ukrainiečių kaliniai, kalėjimas, pabėgti iš Rusijos, pasas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS