Rusijos teismas paliko galioti sprendimą, draudžiantį B. Nadeždinui dalyvauti rinkimuose | KaunoDiena.lt

RUSIJOS TEISMAS PALIKO GALIOTI SPRENDIMĄ, DRAUDŽIANTĮ B. NADEŽDINUI DALYVAUTI RINKIMUOSE

  • 0

Rusijos Aukščiausiasis Teismas pirmadienį paliko galioti sprendimą, draudžiantį liberaliam politikui Borisui Nadeždinui dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose.

B. Nadeždiną, Dolgoprudno, esančio netoli Maskvos, miesto tarybos narį, kandidatu rinkimuose, kuriuos, kaip tikimasi, laimės ilgametis prezidentas Vladimiras Putinas, iškėlė partija „Pilietinė iniciatyva“. Jis aktyviai pasisakė prieš karą Ukrainoje ir sulaukė opoziciškai nusiteikusių rusų palaikymo.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame pareiškime B. Nadeždinas teigė, kad žada skųsti sprendimą toliau.

„Dabar rašome skundą Aukščiausiojo Teismo prezidiumui. Nuo ten iki Konstitucinio Teismo mums liks tik vienas žingsnis, – rašė jis. – Kol kas vadovaujamės Rusijos įstatymais.“

B. Nadeždiną iškėlusi „Pilietinės iniciatyvos“ partija neturi atstovų parlamente. Rusijos rinkimų įstatymas reikalauja, kad tokie kandidatai į prezidentus surinktų ne mažiau kaip 100 tūkst. parašų.

B. Nadeždinas surinko 105 tūkst. parašų, jo raginimui sustabdyti Maskvos invaziją į Ukrainą tapus kertine jo kampanijos dalimi.

Dabar rašome skundą Aukščiausiojo Teismo prezidiumui.

Tačiau vasario 21-ąją Rusijos centrinė rinkimų komisija paskelbė, esą daugiau kaip 9 tūkst. B. Nadeždino kampanijos pateiktų parašų yra negaliojantys – to pakako, kad jis būtų pašalintas iš rinkimų.

Pagal Rusijoje galiojančią tvarką negaliojančiais gali būti pripažinta ne daugiau kaip 5 proc. kandidato pateiktų parašų.

Iki šiol patvirtinti keturi kandidatai, tarp jų ir V. Putinas, kurie dalyvaus kovo 15–17 dienomis vyksiančiuose rinkimuose. Kitus tris kandidatus iškėlė Kremliui palankios partijos, atstovaujamos parlamente, ir daugelis juos laiko simboliniais pretendentais.

Gairės: Borisas Nadeždinas, Rusija, prezidento rinkimai, teismas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS