S. Cichanouskaja susitikime su J. Trudeau sieks Kanados spaudimo prokremliškam režimui | KaunoDiena.lt

S. CICHANOUSKAJA SUSITIKIME SU J. TRUDEAU SIEKS KANADOS SPAUDIMO PROKREMLIŠKAM REŽIMUI

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį susitikusi su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo) per savo pirmąjį oficialų vizitą Otavoje prašys griežtesnių sankcijų prokremliškiems Baltarusijos pareigūnams.

Kanada pritaikė sankcijas daugiau nei 60 prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo narių, Baltarusijos oligarchų ir kitų asmenų dėl jų dalyvavimo Rusijos invazijoje į Ukrainą.

Tačiau S. Cichanouskaja sakė, kad Otava turi panaikinti „spragas“, leidžiančias išvengti šių priemonių taikymo.

Kalbėdama su žurnalistais prieš susitikimą su J. Trudeau, ji taip pat sakė, kad sieks didesnės pagalbos Baltarusijos pilietinei visuomenei, įskaitant nepriklausomus žurnalistus, taip pat politiniams kaliniams, kurių yra ne mažiau kaip 1 400, ir jų šeimoms.

„Prašysiu Kanados aiškiai pasisakyti ir imtis veiksmų mūsų nepriklausomybei paremti“, – teigė ji.

„Šiandien kyla grėsmė pačiam Baltarusijos egzistavimui. Paprašysiu Kanados laikytis vieningos pozicijos su Europos Sąjunga, Jungtinėmis Valstijomis ir Jungtine Karalyste ir parengti bendrą strategiją dėl Baltarusijos. Privalome užkirsti kelią tam, kad Baltarusija nebūtų absorbuota Rusijos“, – tvirtino S. Cichanouskaja.

Ji teigė, kad dabar labai svarbu išreikšti paramą baltarusiams, kurie „kovoja už demokratines vertybes, kuriomis mes visi dalijamės“, arba rizikuoti jas prarasti.

„Kai žmonės mato, kad yra apleisti, kad yra pamiršti... jie praranda tą energiją, praranda motyvaciją“, – aiškino ji.

S. Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus po to, kai pabėgo į užsienį, susidūrusi su politikos veterano lyderio A. Lukašenkos žiauriu susidorojimu, pradėtu jam iškovojus pergalę prieš ją 2020 metų rinkimuose, kuriuos Vakarai laiko suklastotais.

Savaitgalį ji susitiko su Kanados gynybos ministre Anita Anand ir paprašė įrangos maždaug 500 baltarusių karių, kovojančių Ukrainoje prieš Rusiją.

„Jiems reikia pirmosios pagalbos rinkinių, šiltų drabužių, paprastų daiktų, kurie padėtų išgyventi artėjančią žiemą“, – sakė ji.

Neseniai Otava skyrė dar 500 mln. Kanados dolerių (362 mln. eurų) Ukrainos karo veiksmams, taip padvigubindama savo įsipareigojimus Kyjivui.

Maskva naudojasi Baltarusija kaip pagrindiniu savo karo prieš kaimyninę Ukrainą atspirties tašku ir į savo artimą sąjungininkę siunčia tūkstančius karių, kurie yra jungtinių pajėgų dalis.

Praėjusį mėnesį paskelbus apie bendrą Baltarusijos ir Rusijos pajėgų dislokavimą, kilo nuogąstavimų, kad Minskas gali ruoštis siųsti savo karius į Ukrainą tuo metu, kai Kremliaus rusų pajėgos buvo nustumtos atgal.

S. Cichanouskaja atkreipė dėmesį į neseniai atliktą apklausą, kuri, pasak jos, parodė, kad 86 proc. baltarusių griežtai nepritaria Baltarusijos kariuomenės dalyvavimui konflikte.

„Jei toks įsakymas bus duotas, – sakė ji, – mes paraginsime (Baltarusijos karius) nepaklusti, dezertyruoti, atsisakyti vykdyti įsakymus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

tan yyyyyyyyyyyy

Tu pašalpini nieko nemoki,apie ką čia tu?ir ne jums komanduoti,pagriežkit dantimis irtiek

NUO TOKIO SUNKAUS SIEKIMO....

Moterims dažnai būna persileidimas...

išvadai

O tau tik pasvajot
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS