S. Lavrovas pareiškė, kad ES neišstums Rusijos iš Vidurinės Azijos | KaunoDiena.lt

S. LAVROVAS PAREIŠKĖ, KAD ES NEIŠSTUMS RUSIJOS IŠ VIDURINĖS AZIJOS

  • 0

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį transliuotame interviu apkaltino Europos Sąjungą bandymu išstumti Rusiją iš Vidurinės Azijos ir sakė, kad blokui to padaryti nepavys.

Dėl plataus masto invazijos į Ukrainą Maskvos įtaka regione, kurį ji laiko savo įtakos sfera, susilpnėjo: dėl įtakos Vidurinėje Azijoje kovoja Europa, Rusija, Turkija, Iranas ir Kinija.

„Europos Sąjunga neslepia savo ketinimų visais įmanomais būdais suvaržyti (Rusiją) ir išstumti ją iš Vidurinės Azijos ir Pietų Kaukazo“, – sakė S. Lavrovas.

„Šie bandymai yra bergždi. Mes istoriškai ten buvome ir neketiname išnykti“, – sakė jis.

S. Lavrovas davė interviu šios savaitės vizito Astanoje, kurio metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su kolega iš Kazachstano Kassymu-Jomartu Tokayevu (Kasymu Žomartu Tokajevu), kuluaruose.

V. Putino vizitas Kazachstane vyko po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) praėjusios savaitės apsilankymo.

Prancūzijos vadovas pagyrė šalį, kuri „atsisako būti pavergta keleto galybių“ – tai netiesioginė užuomina į Rusiją.

S. Lavrovas atsakė, kad E. Macrono, kaip diplomato, pareiškimai buvo gana įžūlūs.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Vakarų šalys investuoja į Vidurinę Aziją siekdamos išstumti Rusiją.

Buvusios sovietinės Vidurinės Azijos respublikos, siekiančios diversifikuoti savo partnerystes, šią savaitę suaktyvino diplomatinę veiklą, pavyzdžiui, buvo surengti Turkijos ir Irano vadovų vizitai Uzbekistane.

Gairės: karas Ukrainoje, Vidurinė Azija, Rusija, santykiai, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS