S. Riabkovas: Rusija atnaujins branduolinius bandymus, tik jei JAV tai padarys pirma | KaunoDiena.lt

S. RIABKOVAS: RUSIJA ATNAUJINS BRANDUOLINIUS BANDYMUS, TIK JEI JAV TAI PADARYS PIRMA

  • 1

Rusija sieks atšaukti pasaulinės branduolinius bandymus draudžiančios sutarties ratifikavimą, nes šios sutarties nėra ratifikavusios Jungtinės Valstijos, tačiau atnaujintų branduolinius bandymus tik po Vašingtono, antradienį sakė aukšto rango Rusijos pareigūnas.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas žurnalistams sakė, kad Maskva atšauks branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą. Jis pridūrė, kad jei JAV atliks branduolinį bandymą, „mes taip pat būsime priversti tai padaryti“.

1996-aisiais priimta Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartis (CTBT) draudžia visus branduolinius sprogdinimus bet kurioje pasaulio vietoje, nors ji niekada nebuvo visiškai įsigaliojusi. Ją pasirašė ir Rusijos, ir JAV prezidentai, tačiau Jungtinės Valstijos jos niekada neratifikavo.

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo, kad Maskva gali svarstyti galimybę atšaukti 2000-ųjų sprendimą ratifikuoti CTBT. V. Putinas pažymėjo, kad nors kai kurie ekspertai kalba apie būtinybę atlikti branduolinius bandymus, jis dar nėra susidaręs nuomonės šiuo klausimu.

V. Putino pareiškimas dėl CTBT pasirodė daug kam nuogąstaujant, kad Maskva gali atnaujinti branduolinius bandymus, siekdama atgrasyti Vakarus nuo tolesnės karinės paramos Ukrainai, kovojančiai su Rusijos vykdoma invazija. Daugelis ištikimiausių Kremliaus režimo šalininkų pasisakė už bandymų atnaujinimą.

Žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – pirmininkas pareiškė, kad įstatymų leidėjai sieks atšaukti branduolinių bandymų draudimo ratifikavimą. Už darbotvarkę atsakinga taryba pirmadienį pareiškė, kad Užsienio reikalų komitetas turi per 10 dienų pasiruošti šio klausimo svarstymui.

S. Riabkovas apkaltino JAV, kurios „tikėjosi, jog mes ir toliau žiūrėsime pro pirštus“ į tai, kad jos neratifikavo pakto, ir pridūrė besitikintis, kad Vašingtonas supras jų siunčiamą žinią.

Jis atkreipė dėmesį į ankstesnį V. Putino nurodymą paruošti šalies branduolinių bandymų poligoną bandymams atnaujinti, pabrėždamas, kad jei JAV atnaujins branduolinius bandymus, tai juos atnaujins ir Rusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pakrante

Ruskis bebandydamas pats greit išlėks į orą ir kuo greicia,tuo geriau !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS