Sakartvelas: neaiškumas dėl perspektyvų įstoti į NATO naudingas Rusijai | KaunoDiena.lt

SAKARTVELAS: NEAIŠKUMAS DĖL PERSPEKTYVŲ ĮSTOTI Į NATO NAUDINGAS RUSIJAI

  • 0

Sakartvelas pirmadienį, likus dienai iki Aljanso viršūnių susitikimo Lietuvoje, pareiškė, kad neaiškumas dėl jo perspektyvų įstoti į NATO naudingas Rusijai.

2008 metais Rumunijoje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime NATO vadovai susitarė, kad Sakartvelas ir Ukraina įstos į Aljansą, kai atitiks narystės kriterijus, tačiau atsisakė oficialiai nustatyti šių šalių narystės sąlygas.

„Prieštaringas sprendimas sukėlė dviprasmybę, kuri pastūmėjo Rusiją pasinaudoti atsivėrusia geopolitine galimybe ir dar labiau pabloginti padėtį“, – pirmadienį šalies valdančiosios partijos vardu paskelbtame pareiškime sakė Sakartvelo parlamento pirmininkas Šalva Papuašvilis.

Antradienį ir trečiadienį NATO lyderiai susitinka Lietuvos sostinėje. Viršūnių susitikime daugiausia dėmesio bus skiriama Aljanso atsakui į Rusijos išpuolį prieš Ukrainą ir Kyjivo siekiui tapti NATO nariu, tačiau žinių apie Sakartvelo pažangą siekiant narystės faktiškai nesitikima.

Š. Papuašvilis sakė, kad Sakartvelo narystė NATO būtų padėjusi išvengti 2008 metų Rusijos invazijos į šalį, kuri įvyko kilus įtampai dėl Tbilisio siekio užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais.

„Sakartvelo atmetimas taip pat galėjo prisidėti prie Ukrainos katastrofos, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Rusijos karą Ukrainoje. – NATO sienos rodo, kur brėžiama taikos riba.“

„Nematome jokių suprantamų argumentų, kodėl Sakartvelas negali būti priimtas į NATO... Atrodo, kad Sakartvelas atsitrenkia į stiklines duris“, – kalbėjo Š. Papuašvilis.

Jis atmetė tarptautinėje arenoje vis garsiau skambančius įtarimus, kad Tbilisis pastaraisiais metais grįžo į Rusijos orbitą ir atsisakė vilčių įstoti į NATO.

„Niekas negali būti toliau nuo tiesos“, – sakė įtakingas politikas ir pridūrė, kad dėl Sakartvelo demokratinių ir gynybos reformų jis tapo „vienu iš labiausiai suderinamų partnerių, kaip pripažįsta pati NATO“.

Sakartvelo siekis prisijungti prie NATO yra įtvirtintas šalies konstitucijoje, o jį remia 74 proc. gyventojų, rodo viešosios nuomonės apklausos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS