Šalis, kur puodelis kavos kainuoja milijoną | KaunoDiena.lt

ŠALIS, KUR PUODELIS KAVOS KAINUOJA MILIJONĄ

  • 6

Kad ir ką sukeltų – socialinę revoliuciją ar šoką vyriausybei, kuri galiausiai ryžtųsi atverti ekonomiką, viena aišku: Venesueloje prognozuojama milijono procentų infliacija dar labiau pablogins sunkmetį išgyvenančių šalies žmonių kasdienybę.

Tuštuma lėkštėje ir gatvėje

Neseniai Tarptautinis valiutos fondas (TVF) paskelbė pribloškiančią prognozę, kad iki metų pabaigos infliacija Venesueloje pasieks 1 mln. proc. – ankstesnėse Fondo projekcijose buvo prognozuojama "vos" 14 tūkst. proc. infliacija.

Badas Venesueloje siekia beprecedentį lygį, iš šalies pabėgo apie 1,6 mln. žmonių, o tarp likusių nepasitenkinimas kyla kone kasdien. Daugumos gyventojų atlyginimai iš esmės yra beverčiai, nuolat trūksta maisto ir medicinos, bet nepaisant to, prezidentas Nicolás Maduro toliau laikosi savo poste.

Naujienų agentūra "Bloomberg" infliacijos mastą iliustruoja eksperimentu: stebi vienoje kavinėje Karakaso rytuose parduodamos kava su pienu kainą. Gegužės 23-iąją puodelis šio gėrimo kainavo 320 tūkst. bolivarų, baigiantis liepai už ją prašyta 1,4 mln. bolivarų.

"Niekas manęs nebestebina", – valgydamas minimalios mėnesio algos vertės mėsainį naujienų agentūrai AFP sakė venesuelietis Marcosas Salazaras, sužinojęs apie naujausias TVF prognozes.

"Savaitę po savaitės, dieną po dienos, viskas kainuoja daugiau. Augimas nėra laipsniškas, jis yra eksponentinis", – sakė M.Salazaras, kuris dirba tris darbus, bet net ir to nepakanka išlaikyti save ir žmoną. 31-erių dėstytojas išgyvena iš pinigų, kuriuos jo šeimai siunčia iš šalies pabėgę giminaičiai.

Venesuelos gyventojų kasdienybė šiandien mena hiperinfliacijos kankintos XX a. trečiojo dešimtmečio Vokietijos gyventojų gyvenimą, kurį romane "Juodasis obeliskas" yra aprašęs Erichas Maria Remarqas. It pastarojo herojai, atlygį už darbą gaudavę dukart per dieną ir čia pat bėgdavę jo išleisti, venesueliečiai stebi ties kainomis nenumaldomai augančią nulių virtinę.

Smulkūs prekybininkai kelis kartus per dieną tikrina kasą – vos pasiekus 100 mln. bolivarų sumą, apskaitos programa automatiškai sustoja. "Prieš tris mėnesius 100 mln. pajamų surinkdavome per du mėnesius, dabar tikrinti turiu kas dvi-tris valandas. Tuomet iškart reikia kviesti aptarnaujančios firmos atstovus, kurie už 5 mln. bolivarų sutvarko programą", – užsienio žurnalistams skundėsi vienos užkandžių parduotuvėlės savininkas Jose Rodriguezas.

Dėl hiperinfliacijos ne tik trūksta maisto ir medikamentų, eksponentinis kainų augimas taip pat sužlugdė ir viešųjų paslaugų – vandens, elektros, transporto – tiekimą.

Reikalingos reformos

Ekonomikos konsultacijų bendrovės "Econometrica" specialistas Henkelis Garcia teigia, kad Venesuelai mirtinai reikia politinių ir socialinių reformų, kad būtų išlaikytas bent minimalus stabilumo lygis.

"Nuo hiperinfliacijos pabėgti įmanoma tik vykdant nuodugnią ekonominės reformos politiką", – sakė jis, pažymėdamas tarpukario Vokietijos ir praėjusio dešimtmečio Zimbabvės atvejus.

Didžiųjų Venesuelos universitetų duomenimis, pernai šalyje badavo 87 proc. žmonių, o 61 proc. gyveno ekstremalaus bado sąlygomis.

Pasak tyrimų, 6 iš 10 žmonių teigia dėl bado numetę vidutiniškai 11 kg svorio. Tačiau N.Maduro vyriausybė neigia šiuos skaičius ir tvirtina, kad ekstremalaus bado lygis šalyje siekia vos 4,4 proc.

Venesuelos ekonomika yra itin smarkiai priklausoma nuo naftos eksporto, kuris sudaro 96 proc. biudžeto pajamų. Bėda ta, kad naftos gavybos apimtys šalyje, Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) duomenimis, sumenko iki žemiausio lygio per tris dešimtmečius – 1,5 mln. barelių per dieną.

Dėl šios priežasties Venesuela tinkamai nepasipelnė iš naftos kainų atsigavimo, o N.Maduro vyriausybės sprendimas užsienio valiutos trūkumą spręsti spausdinant pinigus paralyžiavo ekonomiką.

TVF savo infliacijos prognozę pakėlė darydamas prielaidą, kad valdžia toliau spausdins pinigus ir "spartins infliaciją, pinigų paklausai toliau griūvant".

Ginkluotųjų pajėgų pavojus

"Econometrica" sako, kad norint sustabdyti Venesuelos kritimą į bedugnę, valstybei per artimiausius dvejus trejus metus reikia kasmetės 20–30 mlrd. JAV dolerių siekiančios finansinės injekcijos.

Farsu tapusiuose rinkimuose anksčiau šiais metais N.Maduro buvo perrinktas Venesuelos prezidentu, bet išsilaikyti poste jam gali būti nelengva.

Nicolas Maduro/Scanpix nuotr.

Viešojo sektoriaus darbuotojai protestus rengia vis dažniau, o piliečiams įgriso viešųjų paslaugų žlugimas ir bendrai tragiškos gyvenimo sąlygos.

"Socialiniai protestai dažnės", – tvirtina politikos analitikas Michaelas Penfoldas.

Politikos mokslininkas Miguelis Martinezas Meucci mano, kad N.Maduro valdžia gali susilpnėti tik vienu atveju – reikia, kad pasitikėjimą prezidentu prarastų ginkluotosios pajėgos, kurios šalyje turi didelę politinę ir ekonominę galią.

"Nors pilietinis protestas gali pagreitinti procesą, režimas dirba dieną ir naktį tam, kad sužlugdytų bet kokį pasipriešinimą", – sako M.M.Meucci.

Tuo pat metu nepasitenkinimas auga ir tarp vadinamųjų chavistų – buvusio šalies lyderio Hugo Chavezo šalininkų. Įtakingas N.Maduro sąjungininkas Freddy Bernalis pripažįsta, kad valdžia yra prarasta.

Nubraukė nulius

Reaguodamas į padėtį šalyje, N.Maduro nurodė nuo Venesuelos valiutos bolivaro kupiūrų nubraukti penkis nulius, nors anksčiau planuota nubraukti tris.

Per kabineto susitikimą N.Maduro teigė, kad "ekonominio atsigavimo" programa, kurioje numatytas ir "piniginis pertvarkymas, prasidės rugpjūčio 20 d. Šiais veiksmais, anot prezidento, siekiama apsaugoti valiutą.

N.Maduro hiperinfliaciją aiškina ekonominiu karu, kurį prieš Venesuelą esą kariauja kitos valstybės. Tačiau jo siūlomoje reformoje nekalbama apie pagrindinius dalykus, pavyzdžiui, pasitraukimą nuo valstybinės ekonomikos modelio.

Tiesa, patys venesueliečiai tris nulius nubraukė jau seniai – kalbėdami milijoną vadina tūkstančiu. Prieš keletą dienų 140 gr tuno konservų dėžutė kainavo 6,3 mln. bolivarų – kiek kilogramas skalbimo miltelių. Kilogramas mėsos – apie 5 mln., pakelis sviesto – 3,3 mln., kilogramas balto sūrio – 5,3 mln., kilogramas bananų – 1,2 mln. Už mimimalią algą venesuelietis galėjo įpirkti kilogramą mėsos arba 866 tūkst. litrų subsidijuojamo benzino.

Liepos 30-ąją už 1 eurą oficialiu kursu prašė 111 091 bolivaro, jau kitą dieną Venesuelos valiuta nuvertėjo kone perpus: bolivarai į eurus keisti santykiu 201 655:1. Ilgą laiką iki gegužės 30-osios fiksuotas kursas 80 729 bolivarai už 1 eurą atrodo kaip pasaka.

Nepriklausomi analitikai vieningi: iki rugpjūčio 20-osios, kai dienos šviesą turėtų išvysti naujieji bolivarai, prezidentui teks braukti dar bent vieną nulį.

Kad ir ką sukeltų – socialinę revoliuciją ar šoką vyriausybei, kuri galiausiai ryžtųsi atverti ekonomiką, viena aišku: Venesueloje prognozuojama milijono procentų infliacija dar labiau pablogins sunkmetį išgyvenančių šalies žmonių kasdienybę.

GALERIJA

  • Šalis, kur puodelis kavos kainuoja milijoną
  • Šalis, kur puodelis kavos kainuoja milijoną
  • Šalis, kur puodelis kavos kainuoja milijoną
  • Šalis, kur puodelis kavos kainuoja milijoną
AFP, Reuters nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

hara

Vata - cyc!

tam--P-idaruj

na tai tu ir vaziuk y jankyna arba nax.......j gali ir dar toliau , maziau losi maziau lietuva kentes.....

P

Ir iš kur pas mus tiek dunduku. Važiuotų jie pas putina, ten bendraminčių tikrai netrūktų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS