Šaltiniai: Turkijos parlamentas artimiausiu metu nebalsuos dėl Švedijos narystės NATO | KaunoDiena.lt

ŠALTINIAI: TURKIJOS PARLAMENTAS ARTIMIAUSIU METU NEBALSUOS DĖL ŠVEDIJOS NARYSTĖS NATO

  • 0

Turkijos parlamentas bent iki sausio vidurio neturėtų surengti balsavimo dėl Švedijos paraiškos įstoti į NATO, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė parlamento šaltiniai.

Antradienį Užsienio reikalų komitetas pritarė Švedijos stojimui į Jungtinių Valstijų vadovaujamą Aljansą, taip priartindamas prie pabaigos 19 mėnesių trukusią priešpriešą, dėl kurios Turkija užsitraukė Vakarų partnerių rūstybę.

Dabar dėl jo turi balsuoti visas 600 vietų parlamentas, kuriame daugumą turi prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) valdantysis aljansas. Tuomet prezidentas turės pasirašyti įstatymą.

Nors R. T. Erdogano partija galėtų sušaukti specialią sesiją šiam klausimui aptarti, panašu, kad ji palauks iki sausio 15 dienos, kai parlamentas grįš į darbą.

Šiaurės šalis kartu su kaimyne Suomija atsisakė dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį ėmė siekti prisijungti prie NATO.

Turkija ir Vengrija buvo vienintelės NATO narės, nepritarusios jų paraiškoms. Galiausiai Turkija nusileido dėl Suomijos, tačiau ir toliau kaltino Švediją, kad ši nesugeba kovoti su kurdų grupuotėmis užsienyje, kurias Ankara laiko teroristinėmis.

Reikalauja vykdyti įsipareigojimus

Reaguodama į Turkijos spaudimą, Švedija sugriežtino kovos su terorizmu teisės aktus, o R. T. Erdoganas liepą Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime atšaukė savo prieštaravimus dėl Švedijos prašymo, kartu reikalaudamas JAV nuolaidų.

R. T. Erdoganas teigė, kad Turkija ratifikuos Švedijos paraišką su sąlyga, jog JAV Kongresas tuo pat metu patvirtins Ankaros prašymą dėl 40 naikintuvų F-16 ir atsarginių dalių.

Nors amerikiečių administracija pažadėjo vykdyti pardavimą, jo patvirtinimas sulaukė Kongreso pasipriešinimo.

Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas (Chakanas Fidanas) trečiadienį, praėjus dienai po to, kai parlamento komitetas uždegė žalią šviesą stojimo protokolui, telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) apie Švedijos narystę NATO, pranešė vienas diplomatinis šaltinis.

H. Fidanas sakė A. Blinkenui, kad dabar Turkija tikisi, jog JAV administracija ir Kongresas „veiks pagal Aljanso dvasią ir įvykdys prisiimtus įsipareigojimus“ dėl F-16.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasidžiaugė, kad turkų parlamento komitetas patvirtino Švedijos paraišką dėl narystės NATO, ir paragino Turkiją ir Vengriją kuo greičiau užbaigti ratifikavimą.

Kadangi parlamentas turės dviejų savaičių pertrauką, tvarkaraštis taip pat „priklausys nuo derybų su amerikiečiais“, AFP sakė kitas parlamento šaltinis.

Gairės: Turkija, NATO, Švedija, balsavimas dėl paraiškos įstoti į NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS