Seni Maskvos kėslai: maistą paversti ginklu | KaunoDiena.lt

SENI MASKVOS KĖSLAI: MAISTĄ PAVERSTI GINKLU

Martino Lutherio universiteto (Vokietija) bendradarbis, Kyjivo ekonomikos mokyklos Maisto tyrimų ir žemės naudojimo centro darbuotojas Oleksandras Perechožukas įsitkinęs: karą sukeldama Rusija nori sunaikinti Ukrainą kaip stiprią kviečių rinkos konkurentę.

Didžiausi dirbamos žemės plotai pasaulyje yra Rusijoje, tačiau jai tenka konkuruoti ne tik su Ukraina, bet ir su ES, Kanada, JAV, Australija, Kazachstanu. Siekdama eliminuoti Ukrainos įtaką, Maskva dar 2007 m. pasiūlė kitoms kviečių rinkos dalyvėms – Kazachstanui ir Ukrainai – susivienyti į savotišką grūdų OPEC – Juodosios jūros baseino grūdų organizaciją. Kazachstanas neturi tiesioginės prieigos prie pasaulio uostų, todėl yra priverstas siųsti savo kviečius į Juodosios jūros uostus Rusijos geležinkeliais. Tačiau Ukraina, turinti idealias sąlygas – milžiniškus juodžemio plotus, laisvą priėjimą prie Juodosios jūros ir išvystytą uostų infrastruktūrą – nuo pat pradžių buvo prieš tokio ekonominio kartelio kūrimą.

„Rusijos prezidento ir Rusijos oligarchų akimis, Ukraina kaip konkurentė kelia grėsmę Rusijos ekonomikai, – teigia O.Perechožukas. – Todėl Rusijos prezidentas ir Rusijos oligarchai bando užimti Ukrainos pietus ir tikisi eliminuoti Ukrainą iš konkurencinės kovos ir kontroliuoti kviečių eksportą į Juodosios jūros regioną. Jei Rusijai pavyktų įgyvendinti Novorosijos planą, Ukraina ne tik prarastų savo žemes šalies pietuose, bet ir netektų tiesioginės prieigos prie pasaulinės rinkos."

O.Perechožukas neatmeta tikimybės, kad tapusi monopolininke Rusija įvairiose pasaulio vietose išprovokuotų dirbtinę pasaulinę maisto krizę ar net dirbtinį badą.

Jei Rusija šiandien galėtų kontroliuoti visą prekybą kviečiais Juodosios jūros regione, ji, anot O.Perechožuko, galėtų naudoti kviečius kaip ginklą. „Dėl to įspėju ES ir JAV, taip pat Artimųjų Rytų, Afrikos ir Azijos politikus", – sako ekspertas. Jo manymu, ryžtis Rusijos dujų, naftos embargui būtų mažiau rizikinga: kylant energijos kainoms lengviau rasti alternatyvų.

Maisto produktų, ypač duonos, paklausos elastingumas kainų atžvilgiu yra menkas, o skurdžiausiuose pasaulio regionuose jo visai nėra. Pirma, todėl, kad sunku rasti alternatyvą kviečiams. Antra, pažvelgus į trijų Juodosios jūros šalių – Rusijos, Ukrainos ir Kazachstano – kviečių eksporto geografiją, tampa aišku, kad šios trys šalys eksportuoja į tankiausiai apgyvendintus pasaulio regionus: Afriką, Artimuosius Rytus ir Aziją.

Barbariški sprogdinimai ir raketų atakos prieš civilius Ukrainoje rodo, kad Rusija neišvengiamai pasinaudos savo monopoline padėtimi pasaulinėje kviečių rinkoje ir naudos kviečius kaip ginklą, todėl, anot O.Perechožuko, įkandin rusiškų dujų ir naftos kainų, kiltų ir eksportuojamų kviečių kaina. „Antra, reguliuodama ir kontroliuodama kviečių eksportą Juodosios jūros regione, Rusija gali naudoti kviečius kaip „maisto ginklą“ ir kontroliuoti daugelį Afrikos, Artimųjų Rytų ar Azijos vyriausybių ar net diktuoti joms sąlygas ", – įspėja ekspertas.

O.Perechožukas neatmeta tikimybės, kad tapusi monopolininke Rusija įvairiose pasaulio vietose išprovokuotų dirbtinę pasaulinę maisto krizę ar net dirbtinį badą. „Tai gali turėti įtakos maisto saugumui daugelyje Afrikos, Artimųjų Rytų ir Azijos šalių ir sukelti masinę žmonių migraciją iš skurdesnių pasaulio dalių į kitas pasaulio dalis“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

Gairės: karas Ukrainoje, kviečių rinka, Ukraina, konkurencija, Rusijos tikslai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS