Senjoras Pomidoras
Kaip kvepia “jaučio širdis“, kuo naudingas kečupas ir kam reikalinga pomidorų kaukė?
Šiuolaikiniam žmogui pomidorai - tai vaisiai (o ne daržovės, kaip klaidingai mano daugelis), kuriuos milžiniškais kiekiais valgo Monika Beluči ir Kjara Mastrojani - įžymiosios italų gražuolės. Pomidorai taip ryškiai asocijuojasi su Viduržemio jūros virtuve, kad, rodos, jie ir kilę iš Senovės Romos.
Iš tikrųjų, prieš patekdamas į Europą, pomidoras augo Pietų Amerikoje. Legenda pasakoja, kad XVI amžiuje ispanų konkistadorai, sugrįžę iš „turnė“ po Peru, parsivežė naują augalą kvepiančiais ir stebėtinai gražiais vaisiais. Kai kurie jų amžininkai tuo metu pareiškė susirūpinimą tuo, kad egzotiškieji gražuoliai gali būti nuodingi. O drąsuoliai, kurie ryžosi paragauti sultingo minkštimo, vėliau raportavo, kad nežinoma raudona uoga - afrodiziakas, sustiprinantis lytinį potraukį. Prancūzijoje, kur meilės žaidimai buvo vertinami visais laikais, perujietišką „tomatą“ netrukus pakrikštijo „meilės obuoliu“ - „pommed’amour“.
XX amžiaus pabaigoje į pomidorą dėmesį atkreipė ne tik virėjai, bet ir dietologai, kosmetologai ir dermatologai. Dėka pomidoro dvigubo poveikio žmogaus organizmui - vidinio ir išorinio - paskutiniu metu vis dažniau galima išgirsti terminus „vidinis grožis“ ir “vidaus kosmetika”.
Moksliniai tyrimai parodė, kad pomidorai - ne šiaip malonūs mūsų skonio receptoriams. Į jų sudėtį įeina be galo naudingas antioksidantas - likopenas, kuris kovoja su odos ląstelių atrofija. Likopenas užtikrina jos stangrumą, atitolina raukšlių atsiradimą ir netgi apsaugo nuo vėžio ir širdies ligų.
Daugiausia likopeno yra pomidoro odelėje, kas ir suteikia jam tokią puikią raudoną spalvą. Todėl prekyvietėje rinkdamiesi „jaučio širdį“ ar kitą rūšį, pirkite tik sunokusius ryškiai raudonus pomidorus: be likopeno, juose yra beta karotino, kuris taip pat labai naudingas. Ir tai, žinoma, ne viskas, ką mums gali duoti pomidoras. Kersetinas naudingas akims. Vaisiaus rūgštys gerina veido spalvą, be to, pomidore gausu vitaminų A, C, E, B6, aminorūgščių, kalio ir geležies.
Likopenas yra sukauptas pomidoro ląstelės sienelėje, todėl termiškai jį apdorojant gydomosios savybės greičiau aktyvizuojasi. Dietologai pomidorus gaminti siūlo su nedideliu kiekiu alyvų aliejaus, kuris padeda geriau pasisavinti likopeną.
Prieštaraujant paplitusiems prietarams, konservuoti pomidorai, kečupas ir pomidorų pasta ne tokie jau ir kenksmingi. Naudingąsias medžiagas iš paruoštų pomidorų organizmas pasisavina aštuoniskart geriau negu iš šviežių. Vadinasi, pagrindiniai likopeno vartotojai yra amerikiečiai, kurie nuo 1920 metų neįsivaizduoja savo kasdienio raciono be pomidorų pastos arba kečupo.
Ajurvedos specialistas, knygos „Indų grožio paslaptis“ autorius Moniša Bharadvažas patvirtina teigiamą pomidorų poveikį visam organizmui ir veido odai: „Puikus būdas atsikratyti spuogų: paimkite skiltelę pomidoro ir ištrinkite ja veido ir kaklo odą. Po penkių minučių nuplaukite vandeniu“.
Kosmetikos industrija jau griebėsi likopeno, o jo pagrindu jau gaminamos įvairios priemonės. Likopeno jėga slypi tame, kad greitai įsigerdamas jis normalizuoja odos apykaitos procesus ir stiprina ją, o jo antioksidantinės savybės sudaro barjerą užteršto oro poveikiui ir saulės spinduliams.
Neseniai pomidorai pastebėti ir kai kuriuose spa-valgiaraščiuose. Madingame Niujorko „Equinox Spa“ procedūroje „The Salad Facial“ naudojama pomidorų valomoji kaukė. O saulėtojoje Angiljo saloje „CuisisnArt Resort“ siūlo į pomidorų tyrę įvynioti visą kūną - tai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir stabdo senėjimą.
Specifinį šviežio pomidoro kvapą pastebėjo ir parfumeriai. Niujorko prekinis ženklas „Demeter“ išleido losjoną „Demeter Tomato Concentrated Calming Lotion“ kiek nostalgišku aromatu, primenančiu pomidorų lapų kvapą. Prusto romanų dvasia jis mintimis nukelia jus į tuos laimingus laikus, kai dar vaikas būdamas skabėte pomidorų lapus pas močiutę kaime. Prancūzų kompanija „Roger & Gallet“ išleido muilą veidui ir kūnui „Cherry Tomato“. Natūraliosios kosmetikos prekinis ženklas „Butr’s Bees“ pristatė šveičiamąjį muilą „Garden Tomato Complexion Soap“ jautriai odai.
Be to, žalių pomidorų lapų aromatas juntamas parfumuotame vandenyje DKNY iš „Donna Karan“, į kurio sudėtį įeina ir kitos valgomos “natos” - raudonasis apelsinas ir degtinė.
Šiandien pomidoras traukia dėmesį ne mažiau kaip prieš penkis amžius. Ir ne tik gurmanų, bet ir ryškiausių pasaulio gražuolių.
„Vogue“ I.D.
Naujausi komentarai