Serbijos ir Kosovo premjerai susitiks su C. Ashton dėl rinkimus aptemdžiusio smurto | KaunoDiena.lt

SERBIJOS IR KOSOVO PREMJERAI SUSITIKS SU C. ASHTON DĖL RINKIMUS APTEMDŽIUSIO SMURTO

  • 0

Serbijos ir Kosovo premjerai Ivica Dačičius bei Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) susitiks aptarti smurto, kuris aptemdė savaitgalį vykusius rinkimus Kosove – apie tai bus kalbama trečiadienį per derybas su Europos diplomatijos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ešton).

C.Ashton, kuri rengia šias derybas mėgindama išspręsti nesutarimus tarp šalių, pranešime sakoma, kad organizuojamas dar vienas susitikimas su Serbijos ir Kosovo vadovais Briuselyje, kuriame „bus aptarti kiti rinkimų proceso veiksmai“.

Trečiadienio susitikime, kuris rengiamas praėjus mėnesiui po spalio 6 dienos susitikimo, taip pat bus kalbama apie balandį priimto taikos susitarimo, kuris atvėrė kelią šalims pagerinti ryšius su ES, įgyvendinimą.

Kalbėdama apie savaitgalį vykusius savivaldybių rinkimus, kuriuos aptemdė serbų ekstremistų smurtas, C.Ashton pažymėjo, kad rinkimai „daugelyje Kosovo rajonų ... vyko tvarkingai“.

„Tuo pačiu aš kategoriškai smerkiu smurtinius incidentus balsavimo punktuose šiauriniame Mitrovicos mieste“, – sakoma pareiškime.

„Visi rinkėjai turi teisę dalyvauti rinkimuose saugioje nesmurtinėje aplinkoje. Šiuos incidentus reikia nedelsiant ištirti“, – nurodoma jame.

Sekmadienį vykę rinkimai buvo pirmieji, kuriems Serbija pritarė, nuo 2008-ųjų metų, kai Kosovas pasiskelbė esąs nepriklausomas nuo Serbijos. Vietos valdžios rinkimuose pirmą kartą buvo raginami dalyvauti ir serbai.

Maždaug 120 tūkst. serbų gyvena Kosove, kurio 1,8 milijono gyventojų daugumą sudaro albanai. Apie 40 tūkst. serbų gyvena Kosovo šiaurėje, sudarydami daugumą gyventojų daugumą ir kontroliuodami kurias visuomenines institucijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS