Šimtai žmonių protestavo prieš naujus Švedijos kovos su terorizmu įstatymus | KaunoDiena.lt

ŠIMTAI ŽMONIŲ PROTESTAVO PRIEŠ NAUJUS ŠVEDIJOS KOVOS SU TERORIZMU ĮSTATYMUS

Stokholme šimtai žmonių sekmadienį protestavo prieš naujus kovos su terorizmu teisės aktus, kurie buvo priimti atsižvelgiant į Turkijos nepritarimą Švedijos siekiui įstoti į NATO.

Demonstraciją organizavo grupės, artimos uždraustai Turkijoje Kurdistano darbininkų partijai (PKK), kuri šią savaitę perspėjo, kad teroristams neleidžiama protestuoti Švedijoje.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) iki šiol blokavo Švedijos narystę NATO, kaltindamas Stokholmą, suteikiant prieglobstį kurdų aktyvistams.

Atsižvelgdama į jo nuogąstavimus, Švedija priėmė naują įstatymą, kuriame numatyta baudžiamoji atsakomybė už „dalyvavimą teroristinės organizacijos veikloje“.

„Jie persekioja kurdus Švedijoje“, – sakė Tomas Petterssonas (Tomas Pėtersonas), Aljanso prieš NATO atstovas spaudai, dalyvaudamas protesto akcijoje, pavadintoje „Ne – NATO, ne – Erdogano įstatymams Švedijoje“.

T. Pettersonas pridūrė, kad šio įstatymo tikslas – „suimti, teisti ir surasti auką“, kad R. T. Erdoganas „tada įsileistų Švediją į NATO“.

Protestuotojai mojavo PKK vėliavomis ir užrašais „Ne – NATO“.

„Mūsų narystė NATO sukeltų didelį Erdogano šantažą“, – naujienų agentūrai AFP sakė buvusi Švedijos parlamentarė Amineh Kakabaveh (Aminė Kakabavė).

Antradienį R. T. Erdogano atstovas spaudai pareiškė, kad „visiškai nepriimtina, jog PKK teroristai ir toliau laisvai veikia Švedijoje“, ir paragino Švedijos pareigūnus užkirsti kelią protestui.

Nors Švedijoje, kaip ir visoje ES, PKK taip pat laikoma teroristine organizacija, jos šalininkams paprastai leidžiama viešai protestuoti.

Abi Skandinavijos šalys, reaguodamos į Rusijos puolimą Ukrainoje, atsisakė dešimtmečius vykdytos karinio neprisijungimo politikos ir pateikė paraiškas prisijungti prie Aljanso.

Suomija oficialiai įstojo balandį, tačiau Turkija ir Vengrija dar turi ratifikuoti Švedijos prašymą dėl narystės.

Švedijos teisingumo ministras penktadienį pakartojo, kad naujuoju įstatymu nesiekiama pažeisti žodžio laisvės.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) ketvirtadienį pasveikino naująjį teisės aktą kaip paskutinį Švedijos žingsnį pagal pernai su Turkija pasirašytą susitarimą, pagal kurį Ankara turi ratifikuoti Stokholmo narystę.

Po susitikimo su R. T. Erdoganu Turkijoje NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sekmadienį paragino Ankarą atsisakyti pasipriešinimo Švedijos siekiui prisijungti prie gynybos aljanso, sakydamas, kad Stokholmas atsižvelgė į Turkijos saugumo problemas.

Ankara derybas su Švedija sustabdė po protestų, kurių metų sausį prie Turkijos ambasados Stokholme buvo sudegintas Koranas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Todel, kad ten dabar valdo bailios bobos, bijančios rusų. Kaip ir pas mus.

Pacifistas

Švedijai vargu ar verta atsisakyti 200 metų trukusio neutralumo. Kodėl NATO nori užgrobti visas Europos valstybes, gal galima palikti bent vieną neutralią aikštę konfliktuojančių pusių taikos susitikimams?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS