Sirija užsipuolė R. T. Erdogano planą sugrąžinti milijoną pabėgėlių | KaunoDiena.lt

SIRIJA UŽSIPUOLĖ R. T. ERDOGANO PLANĄ SUGRĄŽINTI MILIJONĄ PABĖGĖLIŲ

Sirijos valdžia penktadienį atmetė Turkijos planus grąžinti į „saugią zoną“ pasienyje milijoną sirų pabėgėlių, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gegužės pradžioje pareiškė, kad Ankara siekia paskatinti milijoną Sirijos pabėgėlių grįžti į savo šalį ir ten kuria jiems būstą bei vietos infrastruktūrą. Šiandien Turkijoje gyvena daugiau nei 3,6 mln. pabėgėlių iš Sirijos, palikusių šalį, kai 2011 m. pietinėje Turkijos kaimynėje kilo pilietinis karas.

R. T. Erdogano „pigūs pareiškimai“ atskleidžia jo režimo „agresyvius žaidimus prieš Siriją ir jos žemės bei žmonių vienybę“, sakoma Sirijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį perdavė oficiali naujienų agentūra SANA.

R. T. Erdoganas susiduria su didėjančiu visuomenės pykčiu dėl pabėgėlių buvimo šalyje ir yra atsargus šiuo klausimu, kuris dominuos per kitų metų rinkimus. Jis sakė, kad nuo 2016 m. maždaug 500 tūkst. sirų grįžo į „saugias zonas“ prie Turkijos ir Sirijos sienos. Jas kontroliuoja Ankaros remiamos grupės. Šios sritys skirtos tam, kad dėl karo perkeltieji sirai nepatektų į Turkijos teritoriją ir būtų galima atgal išsiųsti tuos, kurie jau tai padarė.

„Sirijos Arabų Respublikos vyriausybė kategoriškai atmeta tokius žaidimus“, – pareiškė ministerija, paraginusi šalis nefinansuoti Turkijos projektų ir nustoti remti Ankarą. „Pagrindinis tikslas yra kolonializmas (...) Vadinamoji saugi zona iš tikrųjų yra etninis valymas“, – nurodė ministerija.

Ankara periodiškai rengia karinius smūgius kurdų administruojamoje zonoje Sirijos šiaurės rytuose, kur įsikūrusios, jos nuomone, teroristinės grupuotės. Per konfliktą Sirijoje jau žuvo beveik 500 tūkst. žmonių, jis prasidėjo 2011 m. žiauriu taikių demonstracijų numalšinimu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

niekingi azijatai.....turtingos valstybes ,,bet proto --- nepakankama..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS