Sirijos prezidentas apsilankys Kinijoje, plečiančioje ryšius su Artimaisiais Rytais | KaunoDiena.lt

SIRIJOS PREZIDENTAS APSILANKYS KINIJOJE, PLEČIANČIOJE RYŠIUS SU ARTIMAISIAIS RYTAIS

  • 0

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) šią savaitę lankysis Pekine ir tai bus pirmas jo vizitas Kinijoje nuo konflikto jo šalyje pradžios prieš 12 metų, antradienį pranešė prezidentūra.

Kinija, kuri Sirijos konflikto metu yra viena pagrindinių B. al Assado rėmėjų, plečia savo ryšius ir įtaką Artimuosiuose Rytuose. Kovo mėnesį Pekinas tarpininkavo Saudo Arabijos ir Irano susitarimui.

Kinija galėtų vaidinti svarbų vaidmenį būsimame Sirijos atstatyme, atsieisiančiame dešimtis milijardų eurų. Pernai Sirija prisidėjo prie Kinijos iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“, padedančios Pekinui didinti savo įtaką besivystančiuose regionuose per infrastruktūros projektus.

B. al Assado biuras nurodė, kad Sirijos lyderį Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pakvietė į viršūnių susitikimą ir kad Sirijos delegacija į Pekiną išvyks ketvirtadienį.

Didėjanti Sirijos ekonominė krizė nulėmė protestus vyriausybės kontroliuojamose šalies dalyse, pirmiausia – pietinėje as Suvaidos provincijoje. Sirija dėl krizės kaltina Vakarų sankcijas ir JAV remiamus, kurdų vadovaujamus kovotojus, kontroliuojančius didžiausius šalyje naftos telkinius rytuose prie sienos su Iraku.

Sirijos ir kitų arabų šalių diplomatiniai kontaktai suintensyvėjo po vasario 6-osios žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje, per kurį žuvo daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 6 tūkst. Sirijoje. Gegužę B. al Assadas lankėsi Saudo Arabijoje, kur dalyvavo Arabų Lygos viršūnių susitikime, surengtame kelios dienos po to, kai buvo atkurta Sirijos narystė šiame 22 narių bloke.

Sirijos konfliktas prasidėjo 2011-ųjų kovą demokratijos šalininkų protestais ir virto pilietiniu karu, jau pareikalavusiu pusės milijono gyvybių ir didelę šalies dalį pavertusiu griuvėsiais. Iranas ir Rusija padėjo B. al Assadui atgauti beveik visos šalies teritorijos kontrolę.

Kinija Jungtinėse Tautose aštuonis kartus pasinaudojo savo veto teise, kad sustabdytų prieš B. al Assado vyriausybę nukreiptas rezoliucijas. Vėliausią kartą tai buvo padaryta 2020-ųjų liepą. Kinijos valdžia taip pat koordinuoja veiksmus su Sirijos saugumo tarnybomis dėl tūkstančių kinų kovotojų Sirijoje, daugiausia paskutiniame sukilėlių bastione šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

Nuo 2013 metų tūkstančiai musulmonų uigūrų iš vakarinio Kinijos regiono nuvyko į Siriją pasirengti drauge su uigūrų kovotojų grupe „Turkistano islamo partija“ ir kovoti drauge su „al Qaeda“. Kovotojai iš Kinijos suvaidino svarbų vaidmenį keliuose mūšiuose.

B. al Assadas Kinijoje anksčiau lankėsi tik vieną kartą – 2004-aisiais, praėjus metams po JAV vadovautos invazijos į kaimyninį Iraką ir Vašingtonui spaudžiant Siriją.

B. al Assado biuras nurodė, kad prezidentą į Kiniją lydės žmona Asma. Pastaraisiais metais B. al Assadas buvo kelis kartus išvykęs į užsienį – be kitų šalių, lankėsi Rusijoje, Irane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Omane.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS