Sugrįžę šalti orai pridarė bėdų sodų ir vynuogynų augintojams: per naktį teko kovoti dviem aparatais | KaunoDiena.lt

SUGRĮŽĘ ŠALTI ORAI PRIDARĖ BĖDŲ SODŲ IR VYNUOGYNŲ AUGINTOJAMS: PER NAKTĮ TEKO KOVOTI DVIEM APARATAIS

  • 1

Netikėtai šiltas kovas labai anksti pabudino augalus, bet dabar į Centrinę ir Šiaurinę Europą sugrįžę šalti orai pridarė daug problemų sodų ir vynuogynų augintojams.

Saksonijos-Anhalto žemėje gausiai sužaliavusi migdolų plantacija priklauso sodininkei Sabine Hornemann, bet ji labai susirūpinusi dėl ką tik peržydėjusių ir vaisus užmezgusių medžių.

„Tiesą sakant, neturime patirties, kaip taip paaugę abrikosai atlaikys šalnas“, – kalbėjo S. Hornemann.

Sodininkė ir jos padėjėjai nakčiai uždegė gausybę kibirėlių su didelėmis parafino žvakėmis, tikėdamiesi, kad jos pakels oro temperatūrą pažeme ir medžiai nenukentės.

„Šiemet viskas gerokai kitaip, nes tiesiog pradėjo žydėti daug anksčiau. Viskas vyko daug sparčiau dėl šilto kovo mėnesio“, – aiškino S. Hornemann.

Be žvakių, migdolų augintoja S. Horneman turi milžinišką propano ir butano dujų degiklį, sumontuotą su kelias balionais ant traktoriaus.

„Priklausomai nuo to, kaip arti yra medeliai, temperatūrą galima pakelti maždaug keturiais laipsniais“, – sakė sodininkė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Panašiais būdais savo augalus, konkrečiai vynmedžius, bando nuo šalnų apsaugoti ir kaimyninėje Belgijoje. Čia vietos ūkininkai net nepagailėjo krūvos pinigų, kad įsirengtų stacionarių kovos su šalnomis sistemų.

„Visą naktį teko kovoti su šalčiu dviem aparatais. Turime šildymo bokštus, kurie leidžia karštam orui sklisti palei žemę. Katilus, kuriuos visą naktį vežiojome traktoriais. Taigi, pamiegoti nepavyko“, – pasakojo Chant d'Éole dvaro direktorius Hubert Ewbank de Westin.

Elektra šildomi bokštai dvarui kainavo apie ketvirtį milijono eurų, bet jie gali pašildyti nemažą vynuogyno dalį aplink save. Taigi, belgai tikisi, kad jų vynmedžiai nenukentės.

„Prieš 20 metų jie pradėdavo augti gegužės pradžioje, o dabar jau balandžio pradžioje. Net jei aplinka sušilo vienu ar dviem laipsniais, naktys vis dar labai ilgos, todėl šaltis pridaro problemų“, – nurodė „Agaises“ vynuogyno vynininkystės specialistas John Leroy.

Kita vertus, būtent klimato šiltėjimas suteikė belgams ir kitiems vynuogių augintojams Šiaurės ir Centrinėje Europoje galimybę įžengti į aukštos kokybės vynuogių ir vyno gamybos sektorių, kuriame iki šiol karaliavo tik Pietų Europos šalys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

na

va cia pirmas pavyzdys kad ateina globalinis atsilimas.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS