Suomiai stato tvorą palei Rusijos sieną: žadama užtverti 200 km atkarpą | KaunoDiena.lt

SUOMIAI STATO TVORĄ PALEI RUSIJOS SIENĄ: ŽADAMA UŽTVERTI 200 KM ATKARPĄ

Suomijos sienos apsaugos tarnyba penktadienį pademonstravo pirmąją 200 km ilgio sienos su Rusija tvoros, statomos po to, kai Maskva praėjusiais metais įsiveržė į Ukrainą, atkarpą.

Suomija vos prieš savaitę įstojo į NATO, o jos 1 300 km siena dvigubai pailgino sieną tarp JAV vadovaujamo karinio aljanso ir Rusijos.

Pastatyti trijų metrų aukščio tvorą, apjuostą spygliuota viela, kainuos apie 380 mln. eurų. Tvora turi būti baigta iki 2026 metų.

Pareigūnai parodė pirmojo trijų kilometrų ilgio ruožo atkarpą netoli Imatros sienos perėjimo punkto Pietryčių Suomijoje.

„Darbus šioje vietoje pradėjome maždaug prieš mėnesį. Nutiesėme kelią ir įrengėme pamatus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jaakko Makela (Jakas Makela) iš statybos bendrovės GRK, kuriai pavesta statyti pirmąjį etapą.

Būtinybė iškilo pasikeitus saugumo situacijai Europoje.

Apie 70 proc. tvoros bus pastatyta pietrytinėje Suomijos dalyje, kelios mažesnės atkarpos planuojamos centrinėje Suomijos dalyje ir beveik negyvenamos Arkties pasienyje Laplandijoje.

„Tipinės taikinių zonos bus sienos kirtimo punktai ir jų apylinkės, keliai, vedantys per sieną. Vietovės, pro kurias lengva patekti žmonėms“, – žurnalistams sakė brigados generolas Jari Tolppanenas (Jaris Tolpanenas).

„Būtinybė iškilo pasikeitus saugumo situacijai Europoje, – AFP sakė J. Tolppanenas. – Reikia mažinti priklausomybę nuo Rusijos sienų kontrolės veiksmingumo.“

Jis teigė, kad tvora yra „vienintelis veiksmingas ir saugus būdas kontroliuoti didelio masto žmonių patekimą“.

Už maždaug šešių kilometrų nuo statybų aikštelės esančio Imatros pasienio miestelio gyventojai jaučiasi nevienareikšmiškai.

„Manau, kad tai labai gerai. Būtų buvę geriau, jei tai būtų buvę padaryta seniai“, – AFP sakė Sinikka Rautsiala (Sinika Rautsiala).

Tačiau Pirjo Pankalainenas (Pirjas Pankalainenas) teigė, kad tai nebuvo „labai reikalinga“, ir pridūrė, kad „situacija sukėlė daug baimės, daugelis žmonių mano, kad svarbu ją pastatyti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Reikia apsitverti nuo šūdinų

urzgiančių šunų.

Cha

Kai sovietai ten statė tvoras visas pasaulis piktinosi. Kai dabar statosi geiropos šalys - ai ai , kaip šaunu. Reiškia , nieko naujo taip ir neišŗado, seka sovietų keliu. Sovietai buvo protingesni, dare tai jau prieš 60 metų.

Tam "malačiai"

Kaip beždžionė kartoji banditinės Amerikos ir landsberginės šutvės pasakymus. O kur kokie faktai ar išvados? Protelis tokiems dalykams neneša?...Tik aū,aū,aū,aū....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS