Susiskaldžiusi Zimbabvė atsisveikina su buvusiu prezidentu | KaunoDiena.lt

SUSISKALDŽIUSI ZIMBABVĖ ATSISVEIKINA SU BUVUSIU PREZIDENTU

Zimbabvėje šeštadienį rengiamos buvusio prezidento Roberto Mugabe (Roberto Mugabės) valstybinės laidotuvės, per kurias, dalyvaujant daugeliui Afrikos lyderių, atiduodama pagarba šalies išsivadavimo didvyriui.

Tačiau 37 metus trukęs jo valdymas, aptemdytas represijų ir ekonomikos sumaišties, vertinamas itin prieštaringai.

R. Mugabe, miręs Singapūre būdamas 95 metų, paliko Zimbabvę giliai susiskaldžiusią dėl jo palikimo šioje pietinėje Afrikos valstybėje, tebekenčiančioje nuo didelės infliacijos ir prekių stygiaus.

Buvęs prezidentas mirė praeitą savaitę, išvykęs gydytis į užsienį. Jis 2017 metais buvo nuvertas buvusių savo šalininkų kariuomenėje, kai veteranas lyderis, daugelio nuomone, dėjo pastangas, jog valstybės vadovo poste jį pakeistų žmona Grace (Greis).

Buvę ir dabartiniai Afrikos lyderiai, įskaitant Pietų Afrikos prezidentą Cyrilą Ramaphosą (Sirilą Ramafosą) ir Kenijos vadovą Uhuru Kenyattą (Uhurų Kenjatą), atvyko į ceremoniją 60 tūkst. vietų nacionaliniame stadione Hararėje. Ten susirinkę dalyviai skandavo, mušė būgnus ir dainavo išsivadavimo judėjimo dainas.

R. Mugabe karstas, uždengtas žalios, juodos, auksinės ir raudonos spalvų Zimbabvės vėliava, buvo lėtai įneštas į stadioną, lydimas karinio orkestro. Paskui karstą taip pat ėjo jo našlė Grace, dėvėjusi juodą šydą, ir kiti šeimos nariai.

„Atidėkime į šalį savo nesutarimus ir susivienykime prisimindami praeitį bei žvelgdami į ateitį kaip viena, išdidi, nepriklausoma ir laisva tauta“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtoje Zimbabvės prezidento Emmersono Mnangagwos (Emersono Mnangagvos) žinutėje.

R. Mugabe palaikai trečiadienį buvo parskraidinti iš Singapūro į šalį, kurią jis padėjo įkurti kaip partizaninės kovos su kolonijiniais valdytojais vienas iš vadų. Jis taip pat pagarsėjo kaip panafrikanizmo ideologijos šalininkas, užbaigęs baltųjų mažumos valdymą ir padėjęs užtikrinti geresnį švietimą ir sveikatos apsaugą neturtingų juodaodžių daugumai.

Vėliau R. Mugabe ėmėsi represijų ir bauginimo, kad sutriuškintų disidentus. Jis tapo tarptautinės bendrijos atstumtuoju dėl sprendimo nusavinti baltųjų valdytus ūkius.

„Negalima kalbėti apie Zimbabvę be Bobo. Zimbabvė yra Bobas. Kad gautume nepriklausomybę, reikėjo žmogaus kaip Bobas – jo drąsos“, – sakė 57 metų Normanas Gombera, vienos Hararės mokyklos direktorius.

„Bobas stengėsi veikti geriausiai, kiek leido aplinkybės. Nėra nė vienos šalies, neturinčios jokių problemų“, – pridūrė jis.

Skaudus palikimas

Nuversto prezidento palaikai amžino poilsio atguls nacionaliniame memoriale tik pastačius naują mauzoliejų – tai gali trukti apie mėnesį. Šis sprendimas buvo priimtas, kai R. Mugabe šeima užbaigė ginčą su E. Mnangagwa – buvusiu jo sąjungininku, 2017 metais sukilusiu prieš R. Mugabe valdymą.

Nors R. Mugabe giriamas kaip įsimintinas Afrikos lyderis, daugelis Zimbabvės gyventojų jaučia pagiežą dėl nevykusio ekonomikos valdymo, privertusius milijonus žmonių išvykti iš šalies, dešimtmečius tęsiantis krizei.

Daugeliui iki šiol sunku sudurti galą su galu, nepaisant E. Mnangagwos pažadų pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų.

„Jo vadovavimo laikotarpio vaisiai yra nepritekliai. Štai dėl ko jis bus prisimenamas“, – sakė konsultantu dirbantis Stevenas (Stivenas), atėjęs apsipirkti netoli stadiono.

„Jis pasirūpino, kad nebeliktų jokios opozicijos, ir jam pavyko. Nėra jokios priežasties eiti į jo laidotuves“, – pridūrė vyras.

R. Mugabe mirus kilo aštrus ginčas tarp E. Mnangagwos ir eksprezidento šeimos, kur turėtų būti palaidotas buvęs lyderis.

Penktadienį galiausiai buvo susitarta, kad jis turėtų palaidotas Nacionalinių didvyrių laukuose. Tačiau galutinė laidotuvių ceremonija įvyks tik maždaug po 30 dienų, kai bus pastatytas mauzoliejus.

Velionio šeima tebepyksta dėl E. Mnangagwos vaidmens nuverčiant R. Mugabe ir reikalavo, kad buvęs lyderis būtų palaidotas savo tėviškėje Zvimboje, į šiaurės vakarus nuo Hararės.

E. Mnangagwa, buvęs R. Mugabe bendražygis per partizanines kovas su kolonijinėmis pajėgomis, galiausiai užėmė pirmojo viceprezidento postą, bet 2017 metais buvo iš jų pašalintas, prezidentui pavadinus jį „išdaviku“.

Tuojau po šio žingsnio prasidėjo masiniai gatvių protestai, o kariškiai privertė R. Mugabe atsistatydinti. Šie neramumai buvo laikomi kova dėl valdžios tarp E. Mnangagwos frakcijos ir palaikančiųjų R. Mugabe žmoną Grace valdančiojoje partijoje ZANU-PF.

Ant vienos Hararės kalvos įrengtame Nacionalinių didvyrių laukų memoriale yra palaidota daugiau kaip 130 iškilių nacionalinių veikėjų, kurių kapus žymi juodo marmuro antkapiai. Ten taip pat yra palaidota R. Mugabe pirmoji žmona Sally (Sali).

GALERIJA

  • Susiskaldžiusi Zimbabvė atsisveikina su buvusiu prezidentu
  • Susiskaldžiusi Zimbabvė atsisveikina su buvusiu prezidentu
  • Susiskaldžiusi Zimbabvė atsisveikina su buvusiu prezidentu
  • Susiskaldžiusi Zimbabvė atsisveikina su buvusiu prezidentu
  • Susiskaldžiusi Zimbabvė atsisveikina su buvusiu prezidentu
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS