Švedija atnaujino tyrimą išžaginimo byloje J. Assange'ui | KaunoDiena.lt

ŠVEDIJA ATNAUJINO TYRIMĄ IŠŽAGINIMO BYLOJE J. ASSANGE'UI

  • 2

Švedų prokurorai pirmadienį nusprendė atnaujinti tyrimą išžaginimo byloje vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui (Džulianui Asandžui).

„Šiandien nusprendžiau atnaujinti tyrimą... Tebėra tikėtina priežastis įtarti, kad ponas Assange'as įvykdė išžaginimą“, – žurnalistams sakė valstybinės prokuratūros direktoriaus pavaduotoja Eva-Marie Persson (Eva-Mari Person).

„Mano vertinimu, reikalinga nauja J. Assange'o apklausa“, – pridūrė ji.

Australas aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams.

Stokholmas prieš dvejus metus nutraukė bylą dėl rimto lytinio nusikaltimo, nes negalėjo apklausti J. Assange'o jam pasiprašius prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone.

Švedų prokurorai preliminarius kaltinimus – neprilygstančius oficialiems – J. Assange'ui pareiškė 2010 metais apsilankius Švedijoje, kur dvi moterys pateikė skundus, kuriuose tvirtina esančios šio australo lytinių nusikaltimų aukos.

Byla dėl įtariamo nederamo lytinio elgesio buvo nutraukta 2017 metais suėjus senaties terminui. Liko byla dėl įtariamo išžaginimo, bet pareigūnai negalėjo jos tirti, nes J. Assange'as gyveno ambasadoje ir nebuvo galimybių atvežti jį į Švediją.

Šios bylos senatis sueis 2020 metų rugpjūtį. J. Assange'as neigia pažeidęs įstatymus ir tvirtina, kad kaltinimai yra politiškai motyvuoti, o lytiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu.

2010 metų išžaginimo tyrimo atnaujinimas suteiks J. Assange'ui „progą susigrąžinti gerą vardą“, pirmadienį sakė „WikiLeaks“ redaktorius Kristinnas Hrafnssonas (Kristidnas Hrabsonas).

Jo pareiškime taip pat sakoma, kad Švedijai buvo daromas „politinis spaudimas“ atnaujinti tyrimą dėl J. Assange'o, kuris šiuo metu Britanijoje atlieka 50 savaičių įkalinimo bausmę už 2012 metais padarytą pažeidimą.

E.-M. Persson sakė, kad bus išduotas europinis J. Assange'o arešto orderis. Švedijai žengus šį žingsnį britų pareigūnai turės spręsti, ar išduoti J. Assange'ą Švedijai, ar Jungtinėms Valstijoms, kur jis yra atskirai ieškomas dėl įtariamo įsilaužimo į vieną Pentagono kompiuterių.

47 metų australas su jį apkaltinusiomis moterimis susipažino 2010 metų rugpjūtį atvykęs į Stokholmą skaityti paskaitos. Viena jų dalyvavo organizuojant renginį Švedijos centro kairės Socialdemokratų partijai ir pasisiūlė priimti J. Assange'ą savo bute. Kita moteris buvo auditorijoje.

Moterų pasakojimus išklausęs policijos pareigūnas nusprendė, jog yra priežastis įtarti, kad jos tapo lytinių nusikaltimų aukomis, ir perdavė bylas prokurorui.

Nė vienos iš šių moterų vardai viešai neskelbiami.

J. Assange'as 2010 metų rugsėjį išvyko iš Švedijos į Britaniją. Tų metų lapkritį Stokholmo teismas patvirtino prašymą sulaikyti J. Assange'ą apklausai.

2012-ųjų birželį J. Assange'as prisiglaudė Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją.

Po beveik septynerių ambasados pastate praleistų metų Ekvadoras atšaukė jo politinį prieglobstį, apkaltinęs jį įvairiausiais dalykais, pradedant kišimusi į šalies užsienio politikos reikalus ir baigiant prasta higiena. Balandžio 11 dieną J. Assange'ą areštavo britų policija.

Šiuo metu jis laikomas Londono Belmaršo kalėjime, kur atlieka minėtą bausmę ir, taip pat, yra sulaikytas pagal JAV ekstradicijos prašymą.

Švedijoje J. Assange'ui gresia laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė.

„WikiLeaks“ mano, kad tyrimas padės grąžinti gerą vardą

Švedijos atnaujinamas tyrimas dėl įtariamo išžaginimo leis vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjui J. Assange'ui reabilituotis, pareiškė tinklapio vyriausiasis redaktorius Kristinnas Hrafnssonas (Kristinas Hrafnsonas). 

„Anksčiau tyrimas buvo nutrauktas, bet jo atnaujinimas suteiks Assange'ui galimybę grąžinti gerą vardą“, – sakoma K. Hrafnssono pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“.

„Assange'as visada norėjo atsakyti į visus švedų prokuratūros klausimus ir ne kartą siūlėsi taip padaryti. Žiniasklaidos plačiai išplatinta prielaida, kad Assange'as vengė apklausos Švedijoje, yra melaginga“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

va taip

Ir tam , jog būtų patvirtintas išžaginimas, Švedija, jeigu reikės, ras šimtus liudytojų ir nukentėjusių.Teisiamas ne pats Assnžas, o tai ką jis padarė , Jis atskleidė JAV kariaunos nusikaltimus prieš žmoniją.

Anonimas

Nenustebsiu, jei jis staiga mirs nuo širdies smūgio ar pauostęs kokio nors angliško novičioko. Na, dar gali nendrės lapu užspringti ar prigerti stiklinėje vandens. Jankiai baisiai kerštingi ir darys viską, kad sunaikinti šį žmogų. O švedai viso labo jų klapčiukai, kaip ir lietuviai. Jankių "demokratija"- tik ant popieriaus ir ja tiki tik visiški durneliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS