Švedijos ministras: kelto „Estonia“ tragedijos tyrimas turėtų būti tęsiamas | KaunoDiena.lt

ŠVEDIJOS MINISTRAS: KELTO „ESTONIA“ TRAGEDIJOS TYRIMAS TURĖTŲ BŪTI TĘSIAMAS

Švedijos civilinės gynybos ministras Carlas-Oskaras Bohlinas (Karlas Oskaras Bohlinas) interviu estų dienraščiui „Postimees“ sakė, kad kelto „Estonia“ tragedijos tyrimas turėtų būti tęsiamas, kol bus galima gauti daugiau informacijos apie ją.

Švedijos vyriausybė skyrė 25 mln. kronų (maždaug 2,2 mln. eurų) papildomai tyrimo veiklai. Šie pinigai bus panaudoti „Estonia“ atitrūkusių laivapriekio vartų iškėlimui ir automobilių denio filmavimui, siekiant nuodugniau apžiūrėti nuskendusį keltą.

Dabartinė oficiali pozicija yra ta, kad keltas nuskendo dėl laivapriekio vartų. Estų saugos tyrimų biuro vadovas Martas Otsas sakė, kad iškelti vartai bus nugabenti į Estiją.

Pasak C.-O. Bohlino, švedų tyrėjai iš pradžių prašė 30 mln. kronų, bet vyriausybė nusprendė skirti 25 milijonus. Sprendimas buvo priimtas balandžio 17 dieną.

Atsakymai į visus klausimus dėl to, kas įvyko tą naktį prieš beveik 30 metų, niekada nebus surasti.

„Estonia“ likimas veikia daug žmonių Švedijoje ir Estijoje, todėl estų, švedų ir suomių tyrimo institucijų darbas yra labai svarbus, sakė C.-O. Bohlinas.

„Atsakymai į visus klausimus dėl to, kas įvyko tą naktį prieš beveik 30 metų, niekada nebus surasti, bet Švedijos vyriausybė galvoja, kad jei tyrimas gali atskleisti daugiau informacijos, tai jį reiktų tęsti“, – sakė jis.

Kaip rašo „Postimees“, Švedijos vyriausybės sprendimas yra susijęs su kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų (SD) partija, gerai pasirodžiusia per praėjusius rinkimus.

Nors SD nebuvo pakviesti į koaliciją, su jais sutarta, kad kelto „Estonia“ klausimas neturi būti pamirštas.

1994-ųjų rugsėjo 28-ąją laivas „M/S Estonia“ nuskendo audringoje jūroje, pražudydamas 852 žmones, daugiausia švedus ir estus.

Keltas plaukė iš Talino į Stokholmą, o nuskendo praėjus maždaug 30 minučių po pirmojo pavojaus signalo. Išgyveno tik 137 kelte buvę žmonės.

Laivo katastrofa sukėlė nemažai sąmokslo teorijų, pavyzdžiui, kad jis galėjo susidurti su povandeniniu laivu arba kad juo buvo tariamai gabenamas slaptas karinis krovinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Negi toks

Tuplas,tikras SVEDEBORGERIS,ir taip aisku,russo-terliolisto susprogdino.Kada anie in proto uzomazgas inaugs,negi nesiklauso ORALL-OFFICEs ZIZINIASKLAIDOS?

taip

tai buvo diversija kaip cernobylio kursko severpotok krymo tiltas ir d kt neisaiskintu bet numanomu kaip 911 dvyniu susprogdinimas bei visi terorizmai sioje zemeje ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS