Švedų politikai kritikuoja D. Trumpą dėl „kišimosi“ į reperio ASAP Rocky bylą | KaunoDiena.lt

ŠVEDŲ POLITIKAI KRITIKUOJA D. TRUMPĄ DĖL „KIŠIMOSI“ Į REPERIO ASAP ROCKY BYLĄ

  • 4

Švedijos politikai penktadienį pažėrė kritikos JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), šiam susiginčijus su ministru pirmininku Stefanu Lofvenu (Stefanu Liovenu) dėl švedų prokurorų sprendimo pareikšti amerikiečių reperiui ASAP Rocky (ASAP Rokiui) kaltinimus užpuolimu.

Keli šalies politikai pareiškė protestą dėl D. Trumpo komentarų, Baltųjų rūmų vadovui ketvirtadienį išreiškus socialiniame tinkle „Twitter“ savo nusivylimą.

„Labai nusivyliau ministru pirmininku Stefanu Lofvenu (Stefanu Liovenu) už nesugebėjimą veikti. Švedija nuvylė mūsų afroamerikiečių bendruomenę Jungtinėse Valstijose, –  parašė JAV lyderis. – Duokit ASAP Rocky jo LAISVĘ.“

Jis pridūrė: „Labai daug darome Švedijos labui, bet ji, matyt, neatsako tuo pačiu“.

Tačiau švedų politikai tučtuojau paneigė tokį teiginį, o kai kurie pabrėžė, jog kaltinimai reperiui, susiję su birželį Stokholme kilusiomis gatvės muštynėmis, buvo iškelti prokurorų ir nėra savavališki.

„Tai ką jūs darote mūsų labui, pone prezidente?“ – tviteryje parašė Europos parlamentaras Fredrickas Federley (Fredrikas Federlėjus).

Buvęs premjeras Carlas Bildtas (Karlas Biltas) kiek anksčiau antrino Švedijos vyriausybei ir pabrėžė Švedijos teismų nepriklausomumą.

„Taip yra JAV ir taip tikrai yra Švedijoje. Politinis kišimasis į procesą yra visiškai nepriimtinas. Ar aišku?“ – rašė C. Bildtas.

Interviu laikraščiui „Aftonbladet“ ekspremjeras taip pat gyrė vyriausybės sprendimą nesiimti jokių veiksmų, teigdamas, kad vengti „imtynių purve su Trumpu“ yra išmintinga.

Visi yra „lygūs prieš įstatymą“

Pasak Švedijos vyriausybės atstovės Natali Sial, ministrai nenorėtų komentuoti D. Trumpo vėliausių pareiškimų.

„Švedijoje visi yra lygūs prieš įstatymą. Baltiesiems rūmams buvo apie tai pranešta. Dabar vyks teismo procesas“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Buvęs JAV ambasadorė Švedijoje Azita Raji (Azita Radži) taip pat išreiškė palaikymą Skandinavijos valstybei.

„Švedijai rodant pavyzdį, kad visi yra lygūs prieš įstatymą, JAV sunkiai sekasi pademonstruoti, kad niekas nėra viršesnis už įstatymus“, – „Twitter“ paskelbė A. Raji.

30-metis reperis, kurio tikrasis vardas yra Rakimas Mayersas (Rakimas Majersas), buvo suimtas liepos 3 dieną kartu su dar trimis žmonėmis po birželio 30-ąją Stokholme kilusių gatvės muštynių. Vienas iš sulaikytųjų, reperio asmens sargybinis, vėliau buvo paleistas.

ASAP Rocky tvirtina, kad jam teko gintis. Vis tik ketvirtadienį prokuroras Danielis Sunesonas pranešė iškėlęs kaltinimus R. Mayersui ir dar dviem asmenims, „nes, mano vertinimu, tai, kas įvyko, prilygsta nusikaltimui, nepaisant prieštaravimų minint savigyną ir provokacijas“.

Dalis muštynių matyti mėgėjiškame vaizdo įraše, paviešintame apie žvaigždes rašančio JAV portalo TMZ. Šioje medžiagoje, regis, matyti, kaip 30 metų ASAP Rocky su didele jėga parbloškia ant žemės žmogų.

Reperis vėliau paskelbė savo „Instagram“ puslapyje įrašų, kuriuose tariamai vaizduojami įvykiai prieš muštynes.

Tačiau D. Sunesonas pareiškė turįs „išnagrinėti daugiau medžiagos nei prieinama internetu“.

Liepos 5 dieną Stokholmo teismas liepė sulaikyti R. Mayersą, kol atliekamas tyrimas, nes baiminamasi, kad jis gali išskristi iš šalies.

D. Sunesono sprendimas iškelti kaltinimus reiškia, kad reperis bus sulaikytas iki teismo, turinčio tęstis tris dienas nuo liepos 30 dienos.

Švedijoje už užpuolimą gresia iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Nuskambėjus žiniai apie jo sulaikymą reperio gerbėjai, kiti artistai ir JAV Kongreso nariai pradėjo reikalauti, kad jis būtų paleistas.

Atitinkamą peticiją pavadinimu #JusticeForRocky (Teisingumas Rokiui) pasirašė jau daugiau kaip 630 tūkst. žmonių.

Antradienį prie Švedijos ambasados Vašingtone buvo suimta viena gerbėja, kuri, protestuodama prieš elgesį su atlikėju, plūdo atstovybės darbuotojus ir galimai apgadino diplomatinės misijos turtą.

Muzikantas, išgarsėjęs 2011 metais, kai išleido dainų rinkinį „Live. Love. A$AP“, buvo sulaikytas išvykęs gastrolių po Europą; jam teko atšaukti daugiau kaip 10 pasirodymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

:)

Pagal jo proteli,tai nedaug truksta,kad svedams kara paskelbtu.:)Nu, vat NATO,tai per didele nasta amerikai ir tai nera gerai,tai yra blogai.O vat putinas tai yra gerai,tai nera blogai.Ir kremlius grazus labai.Gal net apsigyventu ten,jeigu leistu jam amerikonai. Ar dar ilgai amerikonai jam leis cirkintis ir pasauli juokinti?

0

Makakis apsišiko...

hara

Privaziavo i Europa visokiu... Paskui tarpusavyje nebesutaria.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS