Šveicarija ketina prisijungti prie Europos dangaus skydo iniciatyvos | KaunoDiena.lt

ŠVEICARIJA KETINA PRISIJUNGTI PRIE EUROPOS DANGAUS SKYDO INICIATYVOS

  • 0

Neutralioji Šveicarija antradienį paskelbė ketinanti prisijungti prie Vokietijos antžeminės oro gynybos projekto, vadinamo Europos dangaus skydo iniciatyva, kuris buvo pradėtas įgyvendinti praėjusiais metais, Rusijai įsiveržus į Ukrainą.

Pranešimas paskelbtas prieš Šveicarijos, Vokietijos ir Austrijos gynybos ministrų – Violos Amherd, Boriso Pistoriaus (Borisas Pistorijaus) ir Klaudios Tanner (Klaudijos Taner) – dviejų dienų susitikimą Berne.

Ketvirtadienį ir penktadienį jie aptars saugumo padėtį Europoje, karo Ukrainoje padarinius ir trijų vokiškai kalbančių kaimyninių šalių bendradarbiavimą saugumo srityje.

Ministrai taip pat pasirašys tarpusavio supratimo memorandumą dėl dalyvavimo Europos dangaus skydo iniciatyvoje, susijusioje su viešaisiais pirkimais, ir susitarimą dėl bendradarbiavimo ginkluotės srityje skatinimo, sakoma Šveicarijos vyriausybės pareiškime.

„Pasirašiusios tarpusavio supratimo memorandumą Šveicarija ir Austrija prisijungia prie 17 Europos valstybių, jau dalyvaujančių Europos dangaus skydo iniciatyvoje“, – sakoma pareiškime.

„Šveicarija suinteresuota nuosekliau orientuoti savo saugumo ir gynybos politiką į tarptautinį bendradarbiavimą ir didinti savo indėlį“, – priduriama jame.

Austrija, kuri taip pat yra neutrali šalis, šeštadienį paskelbė ketinanti prisijungti prie  „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos, o kancleris Karlas Nehammeris (Karlas Nehameris) pabrėžė, kad šis sprendimas nekelia abejonių dėl Austrijos neutralumo.

Neutralumo išlaikymas

8,8 mln. gyventojų turinti Šveicarija, kurioje vyrai šaukiami atlikti privalomąją karinę tarnybą, jau nuo seno laikosi karinio neutralumo pozicijos. Tačiau nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo savo plataus masto invaziją į Ukrainą, ši tradicija susilaukia daug kritikos.

Nors turtinga Alpių šalis, kuri nėra Europos Sąjungos narė, seka bloko pavyzdžiu dėl sankcijų, nukreiptų prieš Maskvą, ji iki šiol nerodė tokio lankstumo dėl savo karinio neutralumo.

Nepaisant Kyjivo ir jo sąjungininkų spaudimo, Bernas iki šiol atsisako leisti šalims, turinčioms Šveicarijoje pagamintų ginklų, reeksportuoti juos į Ukrainą. Tačiau Šveicarija teigė, kad kiekviena šalis gali kontroliuoti savo dalyvavimo „Europos dangaus skydo“ projekte mastą.

„Neutralios valstybės gali dalyvauti daugelyje sričių, – sakė šios šalies vyriausybė. – Šveicarija ir Austrija savo sąlygas dėl neutralumo išdėstė papildomoje deklaracijoje, kurioje, pavyzdžiui, teigiama, kad jos nedalyvaus ir neįsitrauks į tarptautinius karinius konfliktus.“

Vokietijos vadovaujamos 17 Europos valstybių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Belgiją, Suomiją, Vengriją, Nyderlandus ir Švediją, susivienijo dėl antžeminės oro gynybos pagal Europos dangaus skydo projektą.

Jis apimtų bendrą trumpojo, vidutinio ir ilgojo nuotolio sistemų, įskaitant Vokietijoje pagamintų raketų „Iris-T“, amerikietiškųjų „Patriot“ ir JAV bei Izraelio raketų „Arrow-3“, pirkimą.

Tačiau Prancūzija, Italija ir Lenkija nepritarė šiam projektui, o Paryžius pasisakė už oro gynybos sistemą, kurioje būtų naudojama europietiška įranga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS