Tailando sosto įpėdinis grįžo į karalystę | KaunoDiena.lt

TAILANDO SOSTO ĮPĖDINIS GRĮŽO Į KARALYSTĘ

  • 0

Tailando sosto įpėdinis Maha Vajiralongkornas (Maha Vatčiralongkonas) penktadienį po dviejų užsienyje praleistų savaičių parskrido atgal į karalystę, patvirtino šaltiniai rūmuose, tačiau vis dar neaišku, kada jis oficialiai bus karūnuotas.

64 metų princas iš Tailando išvyko praėjusį mėnesį, maždaug dvi savaitės po jo tėvo - septynis dešimtmečius valdžiusio karaliaus Bhumibolo Adulyadejo (Pumipono Adunjadeto) – mirties.

Karaliaus mirtis išprovokavo masines gedulo demonstracijas ir paliko politiškai susiskaldžiusią šalį be reto vienybės stulpo.

Nors Maha Vajiralongkornas yra paskirtasis įpėdinis, jis daug ką nustebino savo prašymu atidėti jo paskelbimą karaliumi. Šiuo prašymu, kurį šalį valdanti chunta aiškino princo noru gedėti drauge su šalimi, jis nukrypo nuo tradicijos.

Princas, kuriam dar reikia išsikovoti tokį populiarumą, kokį turėjo jo velionis tėvas, daug laiko praleidžia užsienyje, ypač pietų Vokietijoje.

Du šaltiniai rūmuose naujienų agentūrai AFP sakė, kad princas penktadienį ryte grįžo į Tailandą ir vakare dalyvaus karinėje ceremonijoje, o savaitgalį vadovaus studijų baigimo ceremonijai Bankoko universitete „Thammasat“.

Pirmadienį jis turi dalyvauti viename metiniame kultūriniame renginyje sukilimo draskomame pietiniame šalies regione esančioje Patanio provincijoje, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai.

Vyriausybė nėra nurodžiusi datos, kada jis oficialiai užims sostą.

Tačiau pareigūnai stengėsi išsklaidyti bet kokias abejones dėl sosto paveldėjimo ir užsiminė, kad princas karaliumi bus paskelbtas netolimoje ateityje.

Pagal Tailando įstatymus, iš pradžių sosto įpėdinį karaliumi paskelbia parlamentas. Tada jis karūnuojamas - po ankstesnio karaliaus palaikų kremavimo, kuris dažnai įvyksta praėjus nemažai mėnesių po mirties.

Dėl griežto karališkųjų asmenų šmeižto prevencijos įstatymo ir oficialaus nekonkretumo faktus apie Tailando monarchiją patvirtinti sunku, o atvirai diskutuoti apie jos vaidmenį - beveik neįmanoma.

Visos Tailande įsikūrusios žiniasklaidos priemonės turi cenzūruoti save, kad nepažeistų įstatymo, pagal kurį kritika monarchijos adresu yra baudžiama kalėjimu iki 15 metų.

Tailando rojalistinė kariškių vyriausybė, atėjusi į valdžią per 2014 metų perversmą, ėmė uoliau taikyti šį įstatymą ir ypač didelį dėmesį skiria opozicijai internete.

Pareigūnai ir ultrarojalistų grupės šį įstatymą dar griežčiau taiko mirus Bhumibolui Adulyadejui.

Pradinis 30 dienų gedulo periodas baigsis lapkričio 14 dieną, bet valstybės tarnautojai ir daugelis kitų gedės vienus metus, kol Bhumibolas Adulyadejas bus kremuotas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS