Talibanas: Afganistano maisto krizė yra ankstesnės vyriausybės palikimas | KaunoDiena.lt

TALIBANAS: AFGANISTANO MAISTO KRIZĖ YRA ANKSTESNĖS VYRIAUSYBĖS PALIKIMAS

Afganistano maisto krizė yra ankstesnės šalies vyriausybės „palikimas“, pirmadienį pareiškė Talibano laikinasis sveikatos apsaugos ministras ir apkaltino tarptautinę bendruomenę savo pažadų dėl pagalbos teikimo netesėjimu.

Jungtinės Tautos (JT) yra perspėjusios, kad ateinančią žiemą maždaug 22 mln. afganistaniečių, ar pusė šalies gyventojų, susidurs su maisto stygiumi, o tai lems bendras klimato kaitos sukeltos sausros ir talibų valdžios perėmimo paaštrintos ekonominės krizės poveikis.

„Egzistuoja labai svarbi problema, kurią paliko buvęs režimas, o tai yra neprievalgis“, – per Kabule vykusią spaudos konferenciją teigė laikinasis sveikatos apsaugos ministras Abdulas Baris Omaras.

Jis citavo Pasaulio maisto programos (WFP) duomenis, kurie rodo, kad 3,2 mln. jaunesnių kaip penkerių metų afganistaniečių vaikų iki šių metų pabaigos patirs neprievalgį, ir pridūrė, jog ankstesnė JAV remiama vyriausybė nesiėmė pakankamai veiksmų, kad būtų išvengta nelaimės.

„Dvidešimt metų sveikatos priežiūros sektorius buvo priklausomas nuo užsienio pagalbos. Neatlikta jokių esminių darbų... kad sveikatos priežiūros infrastruktūra ir jos turimi ištekliai galėtų išlikti“, – teigė jis. Ministras tęsė, kad viską finansavo užsienio donorai ir nevyriausybinės organizacijos, ir pridūrė: „Nepastatyta jokių gamyklų, nepanaudoti vidaus ištekliai.“

Talibanas rugpjūčio 15 d. nuvertė ankstesnę JAV remiamą vyriausybę, kai žaibo greičiu užėmė sostinę Kabulą. Tarptautinė bendruomenė tuomet įšaldė Afganistanui teikiamą pagalbą, nuo kurios šalies ekonomika buvo smarkiai priklausoma.

„Kaip galime teikti paslaugas, kai ribojami užsienio ištekliai, o tarptautinės organizacijos nutraukė pagalbos teikimą? – retoriškai klausė A. B. Omaras. – Pasaulio bankas, ES, USAID (JAV Tarptautinės plėtros agentūra) netesi pažadų, kuriuos davė Afganistano žmonėms.“

Apie maisto krizę pranešama, kai Afganistaną prieš tai keturis dešimtmečius draskė kariniai konfliktai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Goga

O kodėl kažkas turi teikti pagalbą kiekvienam čiur. kynui? Perėmėt šalį ir valdykit, o ne laukit išmaldų. Kaip muslimams ne gėda stovėt su ištiesta ranka prieš krikščionis? Matot kažkas jiems gamyklas turėjo pastatyt, cha. Tai parodykit pvz- pradėkit statyt. Kai kažkada penkis metus valdėt, tai nieko nepastatėt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS