Tapęs prezidentu D. Trumpas kurs planą džihadistų sutriuškinimui | KaunoDiena.lt

TAPĘS PREZIDENTU D. TRUMPAS KURS PLANĄ DŽIHADISTŲ SUTRIUŠKINIMUI

  • 1

Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) žada, kad tapęs valstybės vadovu smarkiai padidintų JAV karines išlaidas ir skubiai pareikalautų parengti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) sutriuškinimo planą.

Tai D. Trumpas pareiškė trečiadienį savo kalboje prieš svarbų forumą su demokratų kandidate į prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton), siekdamas parodyti savo ryžtingumą ir patikimumą nacionalinio saugumo klausimais.

Filadelfijoje kreipdamasis į savo šalininkus respublikonų kandidatas sakė, kad tapęs prezidentu paprašytų savo generolų per 30 pirmųjų jo kadencijos dienų parengti IS sutriuškinimo gaires.

Pasak D. Trumpo, kariuomenė yra „tokia išsekinta“, kad jai reikia didžiulio masto pastiprinimo, įskaitant didesnį skaičių karių, lėktuvų ir laivų.

D. Trumpas kalbėjo prieš vėliau trečiadienį įvykusį pirmą bendrą renginį su H. Clinton, kurio metu abu kandidatai vienas po kito atsakinėjo į klausimus apie prezidento, kaip vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, vaidmenį.

Verslo magnatas pasinaudojo proga dar kartą įgelti savo varžovei, pareiškęs, kad buvusi valstybės sekretorė yra „linkusi viską spręsti ginklu ir nestabiliai“.

„H. Clinton palikimas Irake, Libijoje ir Sirijoje sukėlė tik suirutę, kančias ir mirtį“, - sakė jis Filadelfijoje.

„Vos pradėjęs eiti pareigas paprašyčiau savo generolų per 30 dienų pristatyti man planą, kaip nugalėti ir sutriuškinti ISIS“, – sakė D. Trumpas, pavartojęs alternatyvų IS pavadinimą.

„Tam reikės karinių veiksmų, taip pat kibernetinio karo, finansinio karo ir ideologinio karo“, – sakė jis.

D. Trumpas, kurio šalininkai jau pripratę prie jo aptakių kalbų kampanijos mitinguose, šįkart pateikė daugiau konkrečių detalių.

Verslo magnato nuomone, šalies reguliariąsias ginkluotąsias pajėgas turėtų sudaryti maždaug 540 tūkst. karių, oro pajėgas – mažiausiai 1 200 kovos lėktuvų. Taip pat 36 jūrų pėstininkų batalionai ir karinis jūrų laivynas su 350 antvandeninių ir povandeninių laivų.

„Prašyčiau Kongreso visiškai padengti padidėjusias karines išlaidas. Per šį procesą padarytume vyriausybę taupesne ir labiau atsižvelgiančia į visuomenę“, – aiškino jis.

„Būsime ginami, nes be gynybos neturėsime šalies“, – pabrėžė D. Trumpas.

Į pergalę ves kariškiai?

Dauguma šalies mastu atliekamų viešosios nuomonės apklausų rodo, kad likus vos devynioms savaitėms iki lapkričio 8-osios prezidento rinkimų H. Clinton nedideliu atotrūkiu lenkia D. Trumpą.

Tačiau D. Trumpas net 19 proc. lenkia savo varžovę pagal populiarumą tarp kariškių ir karo veteranų rinkėjų, rodo naujausia kassavaitinė „ NBC News“ ir „SurveyMonkey“ apklausa.

Remiantis jos rezultatais, šioje elektorato grupėje D. Trumpą palaiko 55 proc. respondentų, o H. Clinton. – 36 proc. 

D. Trumpo populiarumo tarp kariškių ir karo veteranų nenusmukdė kilusi pasipiktinimo banga dėl jo žodinio konflikto su 2004 metais Irake žuvusio JAV kariuomenės kapitono musulmono tėvais.

Respublikonų kandidatas taip pat supykdė nemažai karinės bendruomenės narių savo nepagarbiais pasisakymais apie JAV senatorių ir buvusį karo belaisvį Johną McCainą (Džoną Makeriną), iš kurio D. Trumpas yra pasišaipęs, kad šis leidosi sučiumpamas Vietname .

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aisku

tik 1 kad trumpa nori prastumti kariskiai su czv ir mosad pagalba tai akivaizdu is jo nerislios kalbos nes jiems ir reikia tik marionetes o jam /garbes/... taip kad nieko gero nelauk is ju...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS