Tarpininkaujant Katarui šeši ukrainiečių vaikai grąžinami iš Rusijos | KaunoDiena.lt

TARPININKAUJANT KATARUI ŠEŠI UKRAINIEČIŲ VAIKAI GRĄŽINAMI IŠ RUSIJOS

  • 0

Šeši ukrainiečių vaikai, po Maskvos invazijos atsidūrę Rusijoje, dėl Kataro tarpininkavimo grįš į šeimas, antradienį pranešė šios Persijos įlankos regiono valstybės pareigūnai.

Rusija kaltinama prievarta deportavusi tūkstančius ukrainiečių vaikų iš mokyklų, ligoninių ir našlaičių prieglaudų Kremliaus pajėgų kontroliuojamose Ukrainos teritorijose.

Minimi aštuonerių–penkiolikos metų amžiaus vaikai yra antroji nepilnamečių grupė, kuri bus grąžinta per Kataro ambasadą Maskvoje pagal Dohos tarpininkaujamą susitarimą tarp Maskvos ir Kyjivo. Spalį pagal jį buvo sugrąžinti keturi vaikai.

Kataro tarptautinio bendradarbiavimo ministrė Lolwah al Khater (Lolva Chater) teigė, kad jos šalis padėjo dar šešiems ukrainiečių vaikams prieš šventes grįžti į savo šeimas.

„Abi šalys visapusiškai ir sąžiningai bendradarbiavo viso proceso metu, o Kataras buvo tarpininkas“, – pridūrė ji.

Tarp perduotų vaikų yra 11 metų berniukas, kurio motina, Ukrainos karė, vis dar laikoma Rusijoje. Vaikas perduotas tetos globai ir per Maskvą keliauja į Ukrainą.

Kitas, aštuonmetis, berniukas nuo 2022-ųjų kovo su močiute buvo Rytų Ukrainoje, o Kataras derėjosi dėl jo susitikimo su motina Rusijos okupuotame Luhanske.

Abi šalys visapusiškai ir sąžiningai bendradarbiavo viso proceso metu, o Kataras buvo tarpininkas.

Visos šeimos kartu tuo pačiu maršrutu – per Maskvą ir Minską – keliauja į Kyjivą, o Kataro diplomatai lydi vaikus iki Ukrainos sienos, kur juos pasitiks šios šalies pareigūnai.

Ukrainos teigimu, nuo Maskvos invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį į Rusiją buvo išvežta apie 20 tūkst. vaikų. Grįžo mažiau nei 400.

Maskva neigia prievarta išvežusi tūkstančius ukrainiečių vaikų į Rusiją, tačiau yra sakiusi, kad jie buvo perkelti dėl jų pačių saugumo, jei liko be tėvų globos.

L. al Khater sakė, kad Kataras tarpininkauja „reaguodamas į Rusijos ir Ukrainos prašymus nustatyti ir išnagrinėti galimas bendradarbiavimo sritis, siekiant sukurti abiejų šalių pasitikėjimo pagrindus“.

Pastaraisiais mėnesiais Doha dalyvavo keliose didelio atgarsio sulaukusiose derybose – visų pirma Izraelio ir „Hamas“ derybose dėl dešimčių įkaitų paleidimo ir penktadienį pasibaigusių savaitės trukmės paliaubų Gazos Ruože.

Gairės: karas Ukrainoje, ukrainiečių vaikai, grąžinami iš Rusijos, Kataras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS