Tarptautinės moters dienos demonstracijas temdė smurtas ir baimė dėl viruso | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĖS MOTERS DIENOS DEMONSTRACIJAS TEMDĖ SMURTAS IR BAIMĖ DĖL VIRUSO

  • 1

Šimtai tūkstančių žmonių visame pasaulyje sekmadienį išėjo į gatves paminėti Tarptautinės moters dienos, bet kai kuriuos renginius Europoje ir Azijoje temdė smurtas, o kai kur demonstracijos buvo atšauktos dėl naujojo koronaviruso.

Moterys buvo užpultos per renginius Pakistane ir Kirgizijoje, policija panaudojo ašarines dujas prieš moterų demonstraciją Turkijoje, o Prancūzijoje kai kurie politikai smerkė policijos smurtą prieš vieną moterų mitingą.

Ultrakonservatyviame Pakistane kai kurios demonstracijos dalyvės buvo užpultos su akmenimis ir lazdomis. Tai atspindi judėjimo iššūkius visuomenėje, kur moterys vis dar žudomos pagal senovinius „garbės“ kodeksus.

Kirgizijoje kaukėti vyrai užpuolė mitingą sostinėje Biškeke, o milicija areštavo dešimtis demonstrančių. Milicijos atstovas sakė, kad jos buvo sulaikytos dėl savo pačių saugumo.

Turkijoje demonstracija Stambule buvo draudžiama antrus metus iš eilės ir policija panaudojo ašarines dujas prieš moteris, žygiavusias viena pagrindinių miesto gatvių.

Tuo tarpu Čilėje vyko didžiuliai mitingai; renginyje Santjage, pasak pareigūnų, dalyvavo 150 tūkst. protestuotojų. Kai kurioms dalyvėms pabandžius eiti prie prezidentūros, policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Daugelis moterų buvo su žaliomis skarelėmis, simbolizuojančiomis kovą už teisę į abortą, arba violetiniais šalikais, reiškiančiais protestą prieš moterų žudymą.

Meksikoje, kuri ilgai kovoja su giliai įsišaknijusiu smurtu prieš moteris, po virtinės pastarojo meto nužudymų metinėje demonstracijoje sostinėje taip pat dalyvavo rekordiškai daug žmonių.

Scanpix nuotr.

„Patriarchalinė pandemija“

Paryžiuje iki pusės nuogos feministinio judėjimo „Femen“ aktyvistės su apsauginiais akiniais ir kaukėmis, nepaisydamos visų policijos pastangų jas suvaldyti, susirinko pasmerkti „patriarchalinės pandemijos“.

Tuo tarpu teisių gynimo grupės ir politikai smerkė policijos smurtą prieš diena anksčiau Prancūzijos sostinėje vykusią moterų demonstraciją, per kurią kilo muštynės, o policija areštavo devynis žmones.

Kinijoje – koronaviruso epidemijos epicentre – valstybinis transliuotojas CCTV akcentavo medicinos darbuotojų moterų vaidmenį priešakinėse kovos su virusu linijose.

Nepaisant didėjančios baimės dėl plintančios epidemijos, demonstracijos už moterų teises vyko Tailande, Indonezijoje ir Filipinuose.

Indijoje planuotas moterų maratonas dėl viruso buvo atidėtas. Pietų Korėjoje, labiausiai epidemijos paveiktoje šalyje neskaitant Kinijos, taip pat buvo atšaukti keli renginiai.

Didelės demonstracijos vyko Irake ir Libane, tūkstančiai žygiavo Ispanijos sostinėje Madride ir Ukrainos sostinėje Kijeve.

Peru sostinėje Limoje demonstrantės reikalavo legalių abortų, geresnių darbo sąlygų ir smurto prieš moteris nutraukimo.

Brazilijoje moterys protestavo prieš kraštutinių dešiniųjų prezidento Jairo Bolsonaro (Žairo Bolsonaru) politiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Bobos nesmurtavusios NEGALI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS