Tarptautinis Teisingumo Teismas paskelbs svarbų sprendimą byloje prieš Izraelį | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINIS TEISINGUMO TEISMAS PASKELBS SVARBŲ SPRENDIMĄ BYLOJE PRIEŠ IZRAELĮ

  • 9

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) pranešė, kad penktadienį paskelbs svarbų sprendimą Pietų Afrikos inicijuotoje byloje prieš Izraelį dėl galimo genocido Gazos Ruože.

Tikėtina, kad šį verdiktą atidžiai stebės visas pasaulis.

Hagoje įsikūręs TTT gali nurodyti Izraeliui nutraukti karinę kampaniją Gazos Ruože, kurią sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis spalio 7 dieną.

Pietų Afrika inicijavo bylą, tvirtindama, kad Izraelis pažeidžia 1948-aisiais po Holokausto pasirašytą Jungtinių Tautų genocido konvenciją.

Pretorija nori, kad TTT priimtų vadinamąsias laikinąsias priemones – skubius nurodymus apsaugoti palestiniečius Gazos Ruože nuo galimų konvencijos pažeidimų.

TTT sprendžia valstybių ginčus, bet, nors jo sprendimai yra teisiškai privalomi ir negali būti skundžiami, jis neturi įgaliojimų juos vykdyti. Pavyzdžiui, praėjus mėnesiui nuo invazijos į Ukrainą pradžios jis nurodė Rusijai sustabdyti invaziją į Ukrainą, tačiau nesėkmingai.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) jau užsiminė, kad nesijaustų saistomas jokios TTT nutarties.

„Niekas mūsų nesustabdys – nei Haga, nei Blogio ašis, nei kas nors kitas“, – jis sakė sausio 14 dieną, turėdamas mintyje Irano remiamų ginkluotų grupuočių aljansą Libane, Sirijoje, Irake ir Jemene, pramintą „pasipriešinimo ašimi“.

Teismas priims sprendimą tik dėl Pietų Afrikos prašymo taikyti nepaprastąsias priemones, o ne dėl esminio klausimo, ar gali būti, kad Izraelis vykdo genocidą, – tai užtruks ne vienerius metus.

TTT sprendimas prieš Izraelį padidintų politinį spaudimą šiai šaliai, o daugelis spėja, kad jis galėtų tapti sankcijų pretekstu.

Žydų valstybė pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po kovotojų spalio 7 dieną surengtų beprecedenčių išpuolių Izraelio teritorijoje, per kuriuos, remiantis oficialiais izraeliečių duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, daugiausia civilių.

Kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad apgultame anklave liko maždaug 132 įkaitai, įskaitant mažiausiai 28 žuvusiųjų kūnus.

Tokiomis aplinkybėmis vargu ar gali būti melagingesnis ir piktavališkesnis kaltinimas nei kaltinimas Izraeliui genocidu.

Atsakydamas į išpuolius Izraelis pradėjo nesiliaujantį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 25,7 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, rodo naujausi anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

„Genocido veiksmai“

Pietų Afrika galėjo paduoti Izraelį į TTT, nes abi šalys yra pasirašiusios Genocido konvenciją, o su ja susiję ginčai turi būti sprendžiami šiame teisme.

Duodama parodymus didingose Taikos rūmų salėse, esančiose toli nuo kenčiančiųjų Gazos Ruože ir Izraelyje, Pretorija pripažino, kad kaltinant Izraelį genocidu tenka „ypatinga atsakomybė“.

Tačiau PAR advokatai teigė, kad Izraelio bombardavimo kampanijos tikslas buvo „sunaikinti palestiniečių tautą“ ir privesti žmones „prie bado slenksčio“.

„Genocidas niekada nepaskelbiamas iš anksto, tačiau šis teismas turi 13 pastarųjų savaičių įrodymų, kurie neginčijamai rodo elgesio modelį ir su juo susijusius ketinimus, pagrindžiančius patikimą teiginį dėl genocido veiksmų“, – sakė advokatė Adila Hassim (Adila Hasim).

Izraelis atkirto, kad jis nesiekia sunaikinti palestiniečių tautos, ir atmetė Pietų Afrikos bylą kaip „labai iškreiptą faktinį ir teisinį vaizdą“.

„Izraelis vykdo gynybinį karą prieš „Hamas“, o ne prieš palestiniečius“, – TTT sakė vyriausiasis teisininkas Talis Beckeris (Talis Bekeris).

„Tokiomis aplinkybėmis vargu ar gali būti melagingesnis ir piktavališkesnis kaltinimas nei kaltinimas Izraeliui genocidu“, – kalbėjo T. Beckeris.

Šis nuosprendis laikomas svarbiu tarptautinio teisingumo išbandymu ir bus atidžiai stebimas visame pasaulyje.

Jungtinės Valstijos jau atmetė PAR ieškinį, o Vokietija pareiškė, kad įstos į bylą kaip trečioji šalis Izraelio pusėje, kai teismas nagrinės platesnę genocido bylą.

Berlyno pareiškimas sulaukė aštraus priekaišto iš buvusios kolonijos Namibijos, kuri Pretorijos bylą pavadino „moraliniu kaltinimu“.

Namibijos prezidentas Hage Geingobas (Hagė Geingobas) užsipuolė „Vokietijos nesugebėjimą pasimokyti iš savo siaubingos istorijos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

klausimas

Kodel Lietuva nepaduota rusija i tarptautini teisma? Negi bijo?

Tomas

Hamas atima iš Palestinos vaikų vaikystę, todėl Hamas yra žudikai!

Izraelis teisus

Jei Hamas grąžintų belaisvius, Izraelis seniausiai būtų nutraukęs kovas. Bet Hamas patys nori, kad juos sunaikintų. Izraelis gina savo tautą, o teroristai privalo būti sunaikinti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS