TATENA: ant Zaporižios AE stogų sprogmenų nerasta | KaunoDiena.lt

TATENA: ANT ZAPORIŽIOS AE STOGŲ SPROGMENŲ NERASTA

  • 0

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) penktadienį pranešė, kad galėjo patikrinti Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios Rusijos pajėgos, stogus ir turbinų skyrius, bet nematė jokių minų ar sprogmenų.

„TATENA ekspertai, vakar po pietų gavę galimybę patikrinti, nematė minų ar sprogmenų ant Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės 3-iojo ir 4-ojo reaktorių pastatų stogų ir turbinų skyriuose“, – sakoma pareiškime.

Didžiausią Europos branduolinį objektą Rusijos pajėgos užėmė netrukus po invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį. Ukraina ir Rusija nuo to laiko kaltina viena kitą planuojant incidentą elektrinės teritorijoje.

Ukrainos pajėgos teigė, kad „ant trečiojo ir ketvirtojo reaktorių išorinių stogų buvo padėti objektai, panašūs į sprogstamuosius įtaisus“.

Liepos 23 dieną TATENA ekspertai pamatė keletą minų, esančių buferinėje zonoje tarp objekto vidinio ir išorinio perimetro barjerų.

Po daugybės raginimų agentūros pareigūnams suteikti neribotą prieigą, „komanda galėjo nekliudomai užlipti ant dviejų reaktorių blokų stogų ir aiškiai matyti turbinų salių stogus“.

TATENA teiks prašymus apžiūrėti kitų keturių elektrinės blokų stogus.

„Savalaikiai, nepriklausomi ir objektyvūs pranešimai apie faktus yra labai svarbūs, siekiant tęsti TATENA pastangas remti branduolinę saugą ir saugumą karinio konflikto šalyje metu“, – sakė šios Jungtinių Tautų agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

Po to, kai pateko į rusų rankas, didžiausia Europos atominė elektrinė buvo ne kartą apšaudyta ir atkirsta nuo energetinės sistemos, todėl nuogąstaujama dėl didelio branduolinio incidento grėsmės.

Šeši reaktoriai, kurie prieš karą gamino maždaug penktadalį Ukrainos elektros, jau ilgus mėnesius yra išjungti.

 

Gairės: TATENA, Zaporižios atominė elektrinė, sprogmenys, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS