TATENA: Iranas vis dar nebendradarbiauja su tarptautiniais inspektoriais | KaunoDiena.lt

TATENA: IRANAS VIS DAR NEBENDRADARBIAUJA SU TARPTAUTINIAIS INSPEKTORIAIS

Iranas vis dar nebendrauja su Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriais, pirmadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) ir pridūrė esąs smarkiai susirūpinęs dėl susiklosčiusios padėties.

„Iranas vis dar nebendradarbiauja su TATENA inspektoriais“, – R. Grossi citavo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Pasak „Bloomberg“, TATENA vadovas dėl šios priežasties išreiškė „ypatingą susirūpinimą“.

„Man kelia nerimą, kad techninės diskusijos tarp agentūros ir Irano nedavė laukiamų rezultatų. Be to, tai nulėmė pažangos stoką aiškinantis garantijų klausimus“, – pareiškė R. Grossi.

Pasak jo, Iranas nepateikė paaiškinimų dėl kai kuriuose objektuose aptiktų urano pėdsakų.

„Pažangos stygius aiškinantis agentūros klausimus dėl Irano pareiškimų, kaip laikomasi garantijų, tikslumo, daro didelę įtaką agentūros gebėjimui patvirtinti taikų Irano branduolinės programos pobūdį“, – pabrėžė TATENA vadovas.

Birželio pabaigoje TATENA pranešė, kad šiitiška respublika apribojo inspektorių stebėsenos veiklą. Anksčiau R. Grossi pareiškė, kad agentūra ir Iranas mėnesiu – iki birželio 24 dienos – pratęsė susitarimą dėl šalies branduolinių objektų priežiūros.

Pasak jo, per derybas buvo sutarta, kad TATENA ir toliau saugos informaciją, surinktą tikrinant Irano branduolinius objektus.

Be to, kovo pradžioje R. Grossi pranešė, kad Teheranas priėmė TATENA siūlymą bendradarbiauti aiškinantis klausimus, susijusius su aptiktomis nedeklaruotos branduolinės medžiagos dalelėmis kai kuriuose Irano objektuose.

Anksčiau Iranas, nepatenkintas, kaip įgyvendinamas branduolinis susitarimas, pradėjo laipsniškai atsisakyti įsipareigojimų, prisiimtų pagal šį paktą, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Pavyzdžiui, nuo vasario pabaigos Iranas nebeleidžia tarptautiniams inspektoriams rengti neplaninius patikrinimus. Toks žingsnis buvo žengtas dėl JAV atsisakymo panaikinti sankcijas Teheranui.

Tuomečiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) 2018 metais pasitraukus iš istorinio branduolinio susitarimo su Teheranu ir pasaulio galingosiomis valstybėmis bei sugrąžinus sankcijas šiitiškai respublikai, Iranas ėmė palaipsniui atsisakyti branduolinių medžiagų gamybos apribojimų.

Dabar Vienoje deramasi dėl to, ar Vašingtonas ir Teheranas galėtų sugrįžti į JCPOA dėl urano sodrinimo Irane apribojimo mainais į ekonominių sankcijų panaikinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS