TATENA pranešė, kad jai neleista patekti į kai kurias Zaporižės reaktoriaus patalpas | KaunoDiena.lt

TATENA PRANEŠĖ, KAD JAI NELEISTA PATEKTI Į KAI KURIAS ZAPORIŽĖS REAKTORIAUS PATALPAS

JT branduolinės energetikos stebėjimo agentūra trečiadienį pranešė, kad jai pastaruoju metu nebuvo leista patikrinti trijų Rusijos užimtos Ukrainos Zaporižės branduolinės jėgainės reaktorių blokų patalpų, tokiu būdu dar labiau apribojant jos galimybes patekti į objektą.

Branduolinė jėgainė atsidūrė kovų centre netrukus po to, kai ją 2022 m. užėmė rusų pajėgos, o abi šalys viena kitą kaltina keliant pavojų jos saugumui.

Jėgainės prieigos ne kartą apšaudytos artilerijos sviediniais, todėl jėgainė ne kartą atsijungė nuo elektros tinklų, buvo baiminamasi, kad gali kilti rimta branduolinė nelaimė.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertams „pastarąsias dvi savaites... nebuvo leidžiama patekti į 1, 2 ir 6 reaktoriaus bloko patalpas“, – pranešime spaudai nurodė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

„Tai yra pirmas kartas, kai TATENA ekspertams nebuvo leista patikrinti šaltuoju būdu išjungto reaktoriaus bloko patalpų“, – toliau teigiama pranešime.

Be to, toliau ribojamos galimybės patekti į kai kurias jėgainės turbinų patalpas, TATENA vis dar laukia galimybės patekti ant reaktoriaus stogo – tą padaryti planuota dar gruodžio 19 d., tačiau tai „neįvyko dėl saugumo sumetimų“.

R. Grossi pareiškė, kad jo komanda toliau prašys leidimo patekti į reaktoriaus patalpas, kuriose laikoma reaktoriaus šerdis ir panaudotas kuras.

Nuo 2020 m. spalio TATENA pareigūnai tikrina jėgainės saugumą, kuriam užtikrinti būtina nuolatinė jėgainės priežiūra, siekiant išvengti perkaitimo.

Jėgainė liovėsi tiekti elektrą Ukrainos tinklams 2022 m. rugsėjį, konflikto metu ji ne kartą buvo apšaudoma artilerijos sviediniais, prieš ją surengta ne viena dronų ataka.

 

Gairės: TATENA, karas Ukrainoje, Zaporižės branduolinė jėgainė, Rafaelis Grossi
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS