Teismas atmetė Rusijos olimpinio komiteto skundą dėl TOK sprendimo suspenduoti jo narystę | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATMETĖ RUSIJOS OLIMPINIO KOMITETO SKUNDĄ DĖL TOK SPRENDIMO SUSPENDUOTI JO NARYSTĘ

  • 0

Sporto arbitražo teismas (CAS) penktadienį atmetė Rusijos apeliaciją dėl Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimo suspenduoti rusų nacionalinės olimpinės organizacijos narystę.

Praėjusių metų spalį TOK sustabdė Rusijos olimpinio komiteto (ROK) narystę dėl to, kad jis pažeidė Ukrainos narystės teritorinį vientisumą, pripažindamas savo narėmis keturių okupuotų Ukrainos teritorijų, aneksuotų po Rusijos invazijos pradžios 2022 metais, organizacijas.

Rusija sako aneksavusi Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, nors rusų pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo. Tarptautinė bendruomenė šių aneksijų nepripažino.

CAS pareiškė, kad jis nustatė, jog narystės suspendavimas „nepažeidė teisėtumo, lygybės, nuspėjamumo ar proporcingumo principų“.

ROK dar gali pateikti apeliaciją Šveicarijos Aukščiausiajam Teismui.

Narystės sustabdymas panaikino ROK teisę gauti finansavimą iš TOK, tačiau neturėjo įtakos rusams, kurie pagal TOK remiamą iniciatyvą dalyvauja tarptautinėse varžybose kaip neutralūs sportininkai, įskaitant daugelį atrankos varžybų į šių metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Tuo metu ROK pavadino sprendimą suspenduoti jo narystę „dar vienu kontrproduktyviu, politiškai motyvuotu“ TOK žingsniu ir lapkričio 6-ąją apskundė jį CAS.

Gruodį TOK leido Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti šių metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems atletams, išskyrus komandines varžybas, jei jie aktyviai neremia karo Ukrainoje.

Tuo metu TOK teigė, kad tik aštuoni atletai iš Rusijos ir trys iš Baltarusijos atitinka neutralių sportininkų kriterijus.

Palyginimui, į Paryžiaus olimpines žaidynes, kurios vyks liepos 26–rugpjūčio 11 dienomis, pateko daugiau kaip 60 Ukrainos sportininkų.

Rusija pasmerkė jos sportininkams keliamas sąlygas ir pavadino jas diskriminacinėmis, tačiau teigė, kad kriterijus atitinkantys sportininkai vyks į Paryžių.

Gairės: Rusijos olimpinio komiteto skundas, Teismas atmetė, TOK, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS