„Brexit“ atidėjimas: Th. May vėl bandys įtikinti užsispyrusius parlamentarus | KaunoDiena.lt

„BREXIT“ ATIDĖJIMAS: TH. MAY VĖL BANDYS ĮTIKINTI UŽSISPYRUSIUS PARLAMENTARUS

  • 3

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), Briuselyje užsitikrinusi galimybę atidėti „Brexit“, penktadienį į Didžiąją Britaniją grįžta žadėdama dėti „visas pastangas“, kad patrauktų savo pusėn parlamentarus, nepritariančius jos „skyrybų“ su Europos Sąjunga susitarimui.

Ministrei pirmininkei bus labai sunku įtikinti užsispyrusius britų parlamentarus iki naujo, su ES sutarto balandžio 12-osios termino pritarti planui, kurį jie jau dukart ryžtingai atmetė.

Jei Th. May pavyks, Jungtinė Karalystė, kuriai grėsė „iškristi“ iš ES be jokios sutarties jau kovo 29 dieną, iš bloko išstos gegužės 22-ąją, pernai su ES suderinto išstojimo susitarimo sąlygomis.

Tačiau jei parlamentarai kitą savaitę vėl atmes susitarimą, „Brexit“ įvyks balandžio 12-ąją – nebent Londonas nuspręstų paprašyti kito, ilgesnio pratęsimo. Tokiu atveju šalis privalėtų dalyvauti gegužę įvyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

„Pasiekėme sprendžiamąjį momentą, – vėlai ketvirtadienį reporteriams Briuselyje sakė Th. May. – Dėsiu visas pastangas siekdama užtikrinti, kad galėtume išstoti su sutartimi ir vesti savo šalį į priekį.“

Parlamento pirmininkui leidus, įstatymų leidėjai penktadienį atnaujino debatus dėl „Brexit“.

Parlamentas aklavietėje dėl „Brexit“ yra jau keli mėnesiai, nes parlamentarai negali nuspręsti, kaip įgyvendinti 2016 metų referendumo rezultatą. Aklavietė taip pat atspindi didelį visos šalies susiskaldymą šiuo klausimu.

Pasirodžius naujienoms apie atidėjimą, svaro kursas penktadienį pašoko, bet vis dar negali kompensuoti pastarojo meto nuosmukio, tebetvyrant didelei nežiniai dėl to, kokį kelią dabar pasirinks Jungtinė Karalystė.

„Visos galimybės prieinamos“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad po pratęsimo šalis turi keturias galimybes.

„JK vyriausybė vis tiek turės galimybes pasirinkti susitarimą, (išstojimą) be susitarimo, ilgą pratęsimą ar (procedūros pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį atšaukimą“, – spaudos konferencijoje sakė viršūnių susitikimui pirmininkavęs D. Tuskas.

Pasak jo, balandžio 12-oji iškilo kaip „svarbi data“ – iki jos Britanija turėtų įregistruoti kandidatus Europos Parlamento rinkimuose.

„Jei ji iki to laiko nenuspręs to padaryti, ilgo pratęsimo galimybė automatiškai taps neįmanoma. Iki tos datos visos galimybės bus prieinamos“, – pažymėjo jis.

Po diskusijų su Th. May, kitų 27 ES valstybių lyderiai Briuselyje iki vėlumos ginčijosi dėl atidėjimo sąlygų. Pasirodė pranešimų, kad lyderių neįtikino Th. May strategija.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė prieš viršūnių susitikimą tikėjęs, kad Th. May susitarimas turi 10 proc. galimybę būti patvirtintas parlamente, bet išklausęs ministrę pirmininkę šį skaičių sumažino iki 5 proc., sakė šaltinis Europoje.

„Jūs didelis optimistas“, – į tai atsakęs D. Tuskas.

„Pasibjaurėjęs“

Trečio parlamento balsavimo dėl „skyrybų“ susitarimo data dar nepaskirta.

Dar viena kliūtis susitarimo laukia pirmininko Johno Bercow (Džono Berkou) pavidalu – pirmininkas sakė, kad susitarime turi būti kitokios sąlygos nei tos, kurias parlamentarai jau atmetė.

Po viršūnių susitikimo britų parlamentarai užsiminė, kad jų nerimas nebuvo išsklaidytas.

„Pratęsimo derybos yra ženklas to, kas bus pagal May susitarimą“, – sakė konservatorių parlamentaras Samas Gyimah (Semas Džima), kuris protestuodamas prieš šį planą gruodžio mėnesį pasitraukė iš vyriausybės.

„Kiekviena iš 27 šalių turės veto (teisę) dėl to, ko mes norime. Tai nereiškia kontrolės susigrąžinimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė jis ir ragino skirti „laiko... suprasti, kur einame.“

Griežto „Brexit“ šalininkai smerkė atidėjimą ir užsiminė, kad ir toliau tvirtai prieštarauja Th. May susitarimui.

„Aš pasibjaurėjęs, – sakė populistų politikas Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas). – Manau, daug milijonų žmonių aiškiai suvoks, kad tai yra visiška lyderių nesėkmė.“

Jis pažadėjo vesti savo naujai įkurtą „Brexit“ partiją į Europos Parlamemto rinkimus, jeigu bus nutarta išstojimą atidėti ilgesniam laikui.

Konservatorių parlamentaras Peteris Bone'as (Piteris Bounas) sakė visuomeniniam transliuotojui BBC: „Jeigu sutartis yra bloga, tai yra bloga sutarti, ir aš neketinu už ją balsuoti.“

Konservatyviosios pakraipos dienraščiai taip pat pranešė apie didėjantį nusistatymą prieš Th. May tolesnį darbą premjerės poste, vyriausybės vadovei nesugebant suvaldyti išstojimo proceso.

„The Daily Telegraph“ rašo, kad Grahamas Brady (Grejemas Breidis), aukščiausio rango vyriausybėje nedirbantis Bendruomenių Rūmų konservatorius, pirmadienį apsilankė Dauningo gatvėje ir perdavė žinią apie įstatymų leidėjų nepasitenkinimą.

Premjerė taip pat praranda savo frakcijos vyriausiojo drausmintojo Juliano Smitho (Džuliano Smito) palaikymą. Kaip pranešama, jis įtūžo dėl Th. May trečiadienį išsakytų priekaištų parlamento nariams, dėl kurių palaikymo „Brexit“ sutarčiai J. Smithas mėgina susitarti.

Tvyrant didžiuliam netikrumui, beveik trys milijonai žmonių pasirašė internetinę peticiją, raginančią vyriausybę apskritai atšaukti „Brexit“.

Penktadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad maždaug 40 proc. suaugusių britų pastaruosius metus jautėsi bejėgiai, pikti arba susirūpinę dėl „Brexit“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ggg

Nusibodo tas "brexita'as...nusibodo iki kraujo.

Anonimas

Cha cha cha .... kaip graziai GB parlamentas ir vyriausybe TYCIOJASI is Jevrosojuzo . Na reikia buti paskutiniais idiotais kad to nesuprasti ka supranta kiekvienas ES gyventojas. Britanijos gyventojai referendume pasake NE Jevrosojuzui tai kokio velnio tas parlamentas 2 metus tamposi kaip suplyses kandonas. Specialiai taip daro kad issaugoti Anglijos banku privoktus milijardus ir NUSLEPTI kad Didziajai Britanijai ekonominis krachas. MELAS visur 24 val per para.

pats

laikas siai monarchu statytinei atsistatydinti o parlamentui kol nevelu daryti referenduma be abgavysciu nes eiliniai zmones buvo apmulkinti masonu pastangomis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS