Tokijuje prasidėjo buvusio „Nissan“ vadovo C. Ghosno padėjėjo teismo procesas | KaunoDiena.lt

TOKIJUJE PRASIDĖJO BUVUSIO „NISSAN“ VADOVO C. GHOSNO PADĖJĖJO TEISMO PROCESAS

  • 0

Gregas Kelly (Gregas Kelis), buvęs buvusio Japonų automobilių gamintojos „Nissan“ vadovo Carloso Ghosno (Karloso Gono) padėjėjas, nepripažino savo kaltės dėl įtarimų finansiniais pažeidimais šią savaitę prasidėjusiame teismo procese Tokijuje.

Pats C. Ghosnas pernai paspruko iš Japonijos į Libaną, pažeisdamas paleidimo už užstatą sąlygas ir palikdamas savo padėjėją vieninteliu teisiamuoju prasidėjusiame teismo procese.

Amerikietis G. Kelly antradienį nesutiko su kaltinimais, kad susimokė nedeklaruoti kelių dešimčių milijonų dolerių atlyginimo, kuris esą buvo pažadėtas išmokėti C. Ghosnui pastarajam išėjus į pensiją.

„Aš neigiu įtarimus. Aš nedalyvavau nusikalstamame sąmoksle“, – pareiškė G. Kelly.

Manoma, kad visas teismo procesas truks apie 10 mėnesių, o jame daugiausia dėmesio bus skiriama klausimui, ar G. Kelly ir „Nissan“ nuo 2010 metų iki 2018 metų neteisėtai nuslėpė maždaug 9,2 mlrd. jenų (87 mln. JAV dolerių šiandienos kursu) siekiančius mokėjimus, pažadėtus C. Ghosnui išėjus į pensiją.

Pati bendrovė antradienį pripažino savo kaltę.

Atskirai paskelbtame pareiškime bendrovė teigė, kad kaltinimą vertina „labai rimtai“, pridurdama, kad yra „svarių ir įtikinamų įrodymų“ apie G. Kelly ir C. Ghosno netinkamą elgesį.

„Faktai, susiję su netinkamu elgesiu, bus pateikti teismo proceso metu, o toliau viskas bus sprendžiama pagal įstatymus“, – pridūrė bendrovė savo pareiškime.

G. Kelly, kuriam gali būti skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė, jei jis bus nuteistas, neigia bet kokius neteisėtus veiksmus, tvirtindamas – kaip ir C. Ghosnas, – kad nebuvo galutinai susitarta dėl pensijos išmokų ir todėl nebuvo teisinio reikalavimo jas atskleisti.

G. Kelly, kuriam antradienį suėjo 64 metai, į teismo salę įžengė vilkėdamas tamsios spalvos eilutę ir ryšėdamas raudoną dryžuotą kaklaraištį bei dėvėdamas veido kaukę. Jis atsisakė bendrauti su lauke susirinkusiais žiniasklaidos priemonių atstovais.

Teismo salėje G. Kelly apibūdino C. Ghosną kaip „neeilinį vadovą“, kuris ištraukė „Nissan“ iš bankroto.

Jis teigė, kad buvo svarstomi įvairūs papildomo atlyginimo C. Ghosnui variantai, kadangi Japonijoje nuo 2010 metų įsigaliojo įstatymai, ribojantys įmonių vadovų atlyginimus, ir tvirtino buvęs įsitikinęs, kad visos išmokos „buvo teisėtos“.

„Įrodymai parodys, kad nepažeidžiau įstatymų“, – pridūrė G. Kelly.

Tuo tarpu „Nissan“ ir Japonijos prokurorai su tuo nesutinka, teigdami turintys įrodymų, kad būsimi mokėjimai buvo pažadėti C. Ghosnui, todėl turėjo būti atskleisti įmonės finansiniuose dokumentuose, kaip reikalauja Japonijos įstatymai.

Liudytojų sąraše yra ir keletas buvusių ar esamų „Nissan“ aukšto rango pareigūnų, įskaitant buvusį G. Kelly kolegą Hari Nadą, kuriam prokurorai mainais už bendradarbiavimą suteikė pranešėjo statusą.

Teisme liudys ir buvęs bendrovės vadovas Hiroto Saikawa (Hirotas Saikava), kuris buvo priverstas atsistatydinti dėl finansinių trūkumų, kuriuos atskleidė vidaus tyrimas, pradėtas kilus skandalui dėl C. Ghosno.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS