Tunisas neleido atvykti ES įstatymų leidėjams, kritikavusiems susitarimą dėl migracijos | KaunoDiena.lt

TUNISAS NELEIDO ATVYKTI ES ĮSTATYMŲ LEIDĖJAMS, KRITIKAVUSIEMS SUSITARIMĄ DĖL MIGRACIJOS

  • 2

Tunisas Europos Parlamento delegacijai uždraudė įvažiuoti į šalį po to, kai keli europarlamentarai sukritikavo susitarimą, sudarytą su Tunisu dėl migracijos stabdymo, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Ketvirtadienį EP Užsienio reikalų komiteto įstatymų leidėjai turėjo vykti į šią šalį su tiriamąja misija.

Tačiau laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, Tuniso užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad įstatymų leidėjai negalės atvykti į šalį dėl, jos teigimu, daugybės abejonių, kurias kelia šis vizitas.

„Tai ir stebina, ir išskirtinis dalykas“, – AFP sakė delegacijos narys europarlamentaras Mouniras Satouri (Muniras Saturis).

„Niekada per mažiausiai 20 metų joks režimas neleido sau atsisakyti priimti oficialią Užsienio reikalų komiteto delegaciją ir pasakyti, kad net jei ir vyktume į kelionę, pasienyje būtume sugrąžinti atgal“, – pridūrė jis.

Šių veiksmų buvo imtasi po to, kai liepą ES kartu su Tunisu pasirašė susitarimo memorandumą, kuriuo siekiama pažaboti neteisėtą migraciją per Viduržemio jūrą.

Pagal šį susitarimą, prie kurio aktyviai prisidėjo ir Italija, Briuselis pažadėjo Tuniso vyriausybei potencialiai suteikti šimtus milijonų eurų finansinės pagalbos.

Tunisas yra pagrindinė vieta, iš kurios tūkstančiai migrantų, norinčių įveikti pavojingą kelionę į Europą jūrų keliu, pradeda savo kelionę.

Šią savaitę vykusiuose debatuose kairiojo sparno europarlamentarai priekaištavo, kad ES sudarė susitarimą su vis labiau autoritariška vyriausybe, kuri kaltinama migrantų išnaudojimu.

„Šis memorandumas turi būti peržiūrėtas, nes jame neatsižvelgiama į visus susirūpinimą keliančius klausimus, susijusius su žmogaus teisėmis, įskaitant migrantų ir prieglobsčio prašytojų teises, taip pat į tai, kad toliau blogėja ir stiprėja susidorojimas su opozicija“, – sakė Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija (S&D).

Tačiau Europos Komisija parlamente gynė susitarimą, sakydama, kad jis sustiprino bendradarbiavimą su svarbia partnere.

Tarptautinės teisių gynimo organizacijos per pastaruosius kelis metus ne kartą teigė, kad nuo tada, kai 2021-ųjų liepą prezidentas Kaisas Saiedas (Kaisas Sajedas) užgrobė valdžią, Tunisas ritasi autoritarizmo link.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

uzdaryt

ta afrika ,kam jie reikalingi ,amerikonas su turkija puikiai vykdo europos muslimatizacija,ir vis per ta eura,per kuri krito jankiu dolcas ir jos galybe .

Anonimas

Šaunuoliai Tunisas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS