Turkija ir Prancūzija įsivėlė į konfliktą dėl žurnalisto J. Khashoggi nužudymo | KaunoDiena.lt

TURKIJA IR PRANCŪZIJA ĮSIVĖLĖ Į KONFLIKTĄ DĖL ŽURNALISTO J. KHASHOGGI NUŽUDYMO

  • 0

Turkija pirmadienį pasmerkė „nepriimtinus“ ir „akiplėšiškus“ Prancūzijos užsienio reikalų ministro komentarus, kai šis apkaltino prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną) „žaidžiant politinius žaidimus“ dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo.

R. T. Erdoganas šeštadienį pareiškė, kad Turkija pasidalijo su Rijadu, Jungtinėmis Valstijomis, Prancūzija, Didžiąja Britanija ir kitomis sąjungininkėmis įrašais, susijusiais su praėjusį mėnesį Stambule įvykdytu Saudo Arabijos žurnalisto J. Khashoggi nužudymu. Tačiau Ankara nepateikė jokių konkrečių detalių, kas yra tuose įrašuose.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas-Ivas Le Drianas) interviu televizijai „France 2“ pirmadienį sakė, kad „šiuo metu jam nieko nežinoma apie jokią informaciją“, perduotą Ankaros.

Paklaustas, ar Turkijos prezidentas meluoja, ministras atsakė: „Tai reiškia, kad šiomis aplinkybėmis jis turi žaisti politinius žaidimus“.

Prancūzijos diplomatijos vadovo komentarai išprovokavo Ankaros įsiūtį.

„Mums nepriimtina, kad jis apkaltino prezidentą R. T. Erdoganą „žaidžiant politinius žaidimus“, – naujienų agentūrai AFP atsiųstame rašytiniame pareiškime nurodė Turkijos prezidentūros viešųjų ryšių skyriaus vadovas Fahrettinas Altunas (Fachretinas Altunas).

„Nepamirškime, kad ši byla būtų nuslėpta, jei ne ryžtingos Turkijos pastangos“, -  pridūrė jis.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) reagavo dar griežčiau. Jis pareiškė, kad Prancūzijos diplomatijos vadovo komentarai yra „akiplėšiški“.

„Jie nedera užsienio reikalų ministrui“, – sakė M. Cavusoglu ir apkaltino J.-Y. Le Drianą „viršijus savo įgaliojimus“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija kiek vėliau užsiminė apie „nesusipratimą“ ir pridūrė, kad Turkijos pateikta informacija neatskleidė „visos tiesos“, įskaitant ir tai, kas gali būti atsakingas už žmogžudystę. 

„Visa mums rūpinti tiesa nėra susijusi tik su turkų įrašais... visos tiesos taip pat bus siekiama Rijade bei keičiantis informacija su kitais mūsų partneriais“, – nurodė ministerija. 

JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavęs J. Khashoggi, dažnai kritikuodavęs Saudo Arabijos vyriausybę, dingo spalio 2 dieną, įėjęs į į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Turkijos generalinis prokuroras nurodė, kad žurnalistas pagal iš anksto parengtą planą buvo pasmaugtas, o jo palaikai – sukapoti. Tvirtinama, kad vėliau kūno dalys buvo ištirpdytos rūgštyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS