Turkija mano, kad D. Trumpas užmerks akis dėl žurnalisto J. Khashoggi nužudymo | KaunoDiena.lt

TURKIJA MANO, KAD D. TRUMPAS UŽMERKS AKIS DĖL ŽURNALISTO J. KHASHOGGI NUŽUDYMO

  • 5

Turkija penktadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketina „užmerkti akis“ dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo, nes pasakė, jog šis incidentas nepaveiks Vašingtono santykių su Rijadu.

„Tam tikra prasme D. Trumpas sako: „Aš užmerksiu akis“, – sakė Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) interviu „CNN Turk“, turėdamas galvoje Amerikos lyderio paramą Saudo Arabijai, skiriančiai milijardus JAV dolerių amerikietiškų ginklų įsigijimui.  

D. Trumpas demonstruoja paramą Rijadui nepaisydamas didžiulio tarptautinio pasipiktinimo dėl šiurpios žurnalisto žmogžudystės, metusios šešėlį faktiniu Saudo Arabijos valdytoju laikomo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano), dažnai vadinamo tiesiog MBS, reputacijai.

D. Trumpas antradienį stengėsi neteikti reikšmės Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvadai, kad pats sosto įpėdinis sankcionavo Rijadą kritikavusio žurnalisto nužudymą.

„Gal taip, o gal ne!“ – sakė D. Trumpas, kalbėdamas apie princo Mohammedo atsakomybę dėl J. Khashoggi nužudymo karalystės konsulate Stambule.

Amerikos lyderis sulaukia viešos kritikos už tai, kad jam esą rūpi tik prekybiniai interesai ir jis elgiasi kaip Rijado lobistas. Tai didina tikimybę, kad Kongresas gali imtis ryžtingų veiksmų prieš Saudo Arabiją.

JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavęs J. Khashoggi, dažnai kritikuodavęs Saudo Arabijos vyriausybę, dingo spalio 2 dieną, įėjęs į į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Saudo Arabija anksčiau griežtai neigė ką nors žinanti apie J. Khashoggi dingimą. Tačiau spalio viduryje Rijadas galiausiai pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas konsulato per esą „nepavykusią“ operaciją.

Pagal tyrimo versiją, J. Khashoggi konsulate buvo apsvaigintas narkotikais, nužudytas, o jo kūnas sukapotas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

LT

Protingi liėtuvaičiai senai pasmerke amerikasosus pedofilus ir plėšikus.

Anonimas

Manykit idiotai kiek norit. Trampas aiskiai pasake kad simtai milijardu is Saudo Arabijos brangiau negu koks tai su.pi.stas zurnalistas ir pasvinkusi demokratija. Auuuuu, lietuviski pridurkai ar pasmerket Amerika.

Realybė

Šyko jankiai at liberalios demokratijos kai reikalas liečia jų naudos ir pinigų. Demokratija pagal juos tai nauda ir pinigai. Visi privalo tarnauti jų interesams . tik tada bus demokratiški.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS