Turkija perspėja JAV dėl rusiškų raketų: ragina nežengti klaidingų žingsnių | KaunoDiena.lt

TURKIJA PERSPĖJA JAV DĖL RUSIŠKŲ RAKETŲ: RAGINA NEŽENGTI KLAIDINGŲ ŽINGSNIŲ

  • 2

Turkija trečiadienį perspėjo Jungtines Valstijas nežengti „klaidingų žingsnių“, JAV valstybės departamentui pagrasinus neigiamomis pasekmėmis, jei Ankara įsigis rusiškų raketų sistemų S-400.

„Kviečiame JAV vengti klaidingų žingsnių, kurie pašalintų diplomatijos ir dialogo galimybę, ir pakenktų santykiams“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jungtinės Valstijos antradienį vėl perspėjo Turkiją, kad jei šalis įsigis rusiškų raketų sistemų, jos laukia „realios ir neigiamos“ pasekmės.

„Turkija susidurs su realiomis ir neigiamomis pasekmėmis, jei priims S-400. Tarp tų pasekmių yra dalyvavimo F-35 programoje (sustabdymas)“, – žurnalistams pareiškė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

M. Ortagus teigimu, turkų pareigūnai gerai žino apie JAV įstatymą „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA), kurį 2017 metais priėmė Kongresas ir kuris numato sankcijas už bet kokius „stambius“ ginklų įsigijimo iš Rusijos sandorius.

Po praėjusį mėnesį įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė esąs įsitikinęs, jog Ankara nesulauks sankcijų už tai, kad įsigis rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400.

Pasak Turkijos užsienio reikalų ministerijos, naujausias JAV valstybės departamento perspėjimas neatitinka D. Trumpo ir R. T. Erdogano susitikimo birželio pabaigoje Didžiojo dvidešimtuko (G-20) forumo kuluaruose Japonijoje „turinio ir dvasios“.

„Sąlygos, skatinančios Turkiją įsigyti (sistemų) S-400, yra akivaizdžios“, – pridūrė ministerija.

D. Trumpą, regis, įtikino turkų lyderio tvirtinimas, kad buvusio JAV prezidento Baracko Obamo (Barako Obamos) administracija užkirto kelią Ankarai įsigyti raketų sistemų „Patriot“.

„Negalima taip dirbti. Negerai“, – teigė D. Trumpas.

Kiek anksčiau Pentagonas buvo oficialiai perspėjęs Ankarą, kad iki liepos 31-osios ji turi atsisakyti pirkti sistemas S-400, ir pagrasino priešingu atveju sustabdyti Turkijos dalyvavimą amerikiečių naikintuvų F-35 programoje.

Turkija siūlė amerikiečiams drauge įsteigti darbo grupę šiam klausimui spręsti. „Bet dar negavome atsakymo į savo pasiūlymą“, – nurodė turkų URM.

JAV pareigūnai būgštauja, kad Rusija pasinaudos S-400 dislokavimu Turkijoje siekdama patobulinti šių sistemų sugebėjimus numušti vakarietiškus orlaivius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Turkams, rusams ir Iranui reikia sudaryti karinį savitarpio pagalbos paktą. Galima dar ir kinus pakviesti ten. Ir tada JAV teroristams teks pabrukti uodegą....rusai ir kinai ne tik raketų, bet ir lėktuvų gali patiekti turkams.

lietuvis

Kas ką perspeja. Turkija JAV ar Turkiją JAV.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS