Turkija pirmąkart per dvejus metus pasiuntė gręžybos laivą į Viduržemio jūros rytus | KaunoDiena.lt

TURKIJA PIRMĄKART PER DVEJUS METUS PASIUNTĖ GRĘŽYBOS LAIVĄ Į VIDURŽEMIO JŪROS RYTUS

Turkija antradienį pasiuntė savo naujausią gręžybos laivą į pirmąją per beveik dvejus metus energijos išteklių telkinių paieškos misiją Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Gamtinių dujų paieškos vandenyse netoli padalytos Kipro salos kurstė įtampą tarp Turkijos ir Europos Sąjungos.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sakė, kad „Abdulhamid Han“, ketvirtas Turkijos pasistatytas tokio tipo laivas, bus pasiųstas į akvatoriją maždaug už 55 km į pietus nuo Gazipašos miesto. Šie vandenys nėra ginčijami kitų šalių.

Tačiau jis taip pat atmetė Graikijos ir Kipro prieštaravimus dėl tokių operacijų ir sakė, kad Turkija turi teisę ieškoti energijos išteklių telkinių teritorijose, kurias ji laiko savomis.

„Abdulhamid Han“ yra „Turkijos naujos vizijos energetikos srityje simbolis“, per laivo išlydėtuves pietiniame Mersino uoste sakė R. T. Erdoganas.

„Esu sujaudintas“, – pridūrė jis.

Įtampa tarp Ankaros ir Briuselio padidėjo 2020 metais, kai Turkija pasiuntė seisminių tyrimų ir gręžybos laivus ieškoti dujų telkinių vandenyse, į kuriuos pretenzijas reiškia Graikija ir Kipras.

Tų metų rugpjūtį netgi įvyko Graikijos ir Turkijos karo laivų, kurie sekė vieni kitus, nedidelis susidūrimas.

Akvatorija, kurioje dirba „Abdulhamid Han“, yra į šiaurę nuo Kipro ir toli nuo ginčijamų rajonų.

Tačiau R. T. Erdoganas perspėjo, jog Turkija pasilieka teisę ieškoti dujų vandenyse, kuriuos Ankara laiko savais.

„Mūsų laivas nesustos – jis keliaus prie kitų gręžinių ir toliau ieškos [dujų], kol jų ras“, – kategoriškai teigė turkų lyderis.

„Gręžimo darbai, kuriuos vykdome Viduržemio jūroje, vykdomi mūsų pačių jurisdikcijoje. Mums nereikia niekieno leidimo“, – pabrėžė jis.

Turkijos žiniasklaida pranešė, kad laivo misija truks iki spalio 7 dienos.

Didėjant Turkijos energijos poreikiams, Ankara tampa labiau priklausoma nuo išorinių šaltinių.

Rusija pernai tiekė apie ketvirtadalį Turkijos importuojamos naftos ir 45 proc. dujų.

„Juo greičiau padidinsime savo gamtinių dujų naftos išteklius, tapusius ginklais per pasaulinę ekonomikos krizę, juo didesnį pranašumą įgysime per šį kritiškai svarbų procesą“, – pažymėjo R. T. Erdoganas.

„Tai mums padės sumažinti mūsų energetinę priklausomybę ir panaikinti mūsų dabartinį sąskaitos deficitą“, – pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS