Turkijos prezidentas atvyko į Azerbaidžaną švęsti pergalės Kalnų Karabache | KaunoDiena.lt

TURKIJOS PREZIDENTAS ATVYKO Į AZERBAIDŽANĄ ŠVĘSTI PERGALĖS KALNŲ KARABACHE

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį atvyko į Azerbaidžaną dalyvauti nacionalinėse iškilmėse, skirtose pergalei prieš Armėniją kautynėse dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Turkijos prezidentą ir jo sutuoktinę prie lėktuvo Baku tarptautiniame oro uoste pasitiko Azerbaidžano pirmasis vicepremjeras Yaqubas Eyyubovas (Jakubas Ejubovas), trečiadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Azertac“.

Turkijos lyderio apsilankymas Azerbaidžane yra galimybė sąjungininkams drauge atšvęsti „šlovingą pergalę“ prieš Armėniją konflikte dėl Kalnų Karabacho regiono, skelbė Turkijos prezidentūra prieš prezidento vizitą.

Ketvirtadienį Turkijos lyderis turėtų surengti derybas su savo Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) ir stebės karinį paradą.

Anksčiau Azerbaidžano kariuomenė sostinėje Baku demonstravo karinę sunkiąją techniką ir ginkluotę, perimtą iš Armėnijos per šešias savaites trukusį karą.

Turkijos prezidentūra pranešė, kad šis vizitas suteiks galimybę „broliškoms šalims“ sutvirtinti tarpusavio ryšius ir surengti derybas, perkeliant Azerbaidžano „teisėtus reikalus į tarptautinę platformą“.

Turkija yra artima Azerbaidžano sąjungininkė, uoliai palaikiusi Baku konflikte dėl armėnų gyvenamo Kalnų Karabacho, kuris paaštrėjo rugsėjo pabaigoje ir per kurį žuvo daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Ankara buvo kaltinama į pagalbą Azerbaidžano pajėgoms siunčianti samdinius iš Sirijos. Turkija šiuos kaltinimus neigė.

Karo veiksmai buvo nutraukti lapkričio 9 dieną, kai tarpininkaujant Maskvai Armėnija ir Azerbaidžanas pasirašė taikos susitarimą.

Šis paktas buvo sudarytas Baku pajėgoms pradėjus triuškinti separatistų pajėgas ir priartėjus prie Karabacho pagrindinio miesto Stepanakerto.

Azerbaidžano istorinė pergalė yra svarbus geopolitinis pasiekimas ir R. T. Erdoganui, įvirtinusiam Turkijos kaip įtakingos žaidėjos vaidmenį Kaukazo regione.

Turkijos aljansas su tiurkiškai kalbančiu Azerbaidžanu, dažnai apibūdinamas kaip „viena tauta, dvi valstybės“, susiformavo 1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai ir tapo dar glaudesnis vadovaujant R. T. Erdoganui.

Turkija padėjo Azerbaidžanui apmokyti ir apginkluoti savo kariuomenę, be to, ji suteikia galimybę Baku eksportuoti energijos išteklius į Europą aplenkiant Rusiją.

Azerbaidžanas taip pat padeda Turkijai palaikyti ryšius su buvusiomis sovietinėmis respublikomis Centrinėje Azijoje ir Kinija.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nordland

svesti nelabai yra ko. azerai, rezultate tebeturi ne tik separatistus karabache, bet priedo dar ten ir rusu taikdariu kontingenta. turkija trimitavo, kad ju broliai azerbaidzianieciai, nesustos tol, kol neatkovos viso karabacho, o turkija jiems tame kare pades kuo galedama. BET nei is sio, nei is to, kazkokie idiotai eme ir numuse rusu karini sraigtasparni. neaisku ka uz tai rusai pazadejo padaryti alijevui, bet rezultate, po keliu valandu buvo pasirasyta taikos sutartis ir joje apie turkija nera nei vieno zodzio, juos tiesiog ismete is zaidimo, kuri jie patys pradejo.

Siaubas

Tikras. Kada muslimus statys i vieta?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS