Turkijos vadovas perspėja Rusiją – gali nebendradarbiauti energetikos srityje | KaunoDiena.lt

TURKIJOS VADOVAS PERSPĖJA RUSIJĄ – GALI NEBENDRADARBIAUTI ENERGETIKOS SRITYJE

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį perspėjo Rusiją, kad Ankara turi alternatyvų projektui, pagal kurį Maskva turėtų pastatyti pirmąją šalyje atominę jėgainę, taip pat gali susirasti kitų gamtinių dujų tiekėjų, padidėjus įtampai dėl Rusijos vykdomos bombardavimo kampanijos Sirijoje.

Rusija stato pirmąją Turkijoje atominę jėgainę Akuju vietovėje Viduržemio jūros pakrantėje. Šis prieštaringai vertinamas 20 mlrd. JAV dolerių vertės projektas turėtų padidinti šalies energetinę nepriklausomybę.

Turkija taip pat yra viena svarbiausių rusiškų dujų importuotojų. Ankara bendradarbiauja su Maskva viename dideliame projekte, pagal kurį planuojama Juodosios jūros dugnu planuojama nutiesti naują dujotiekį.

Tačiau kalbėdamasis su turkų žurnalistais pakeliui į Japoniją R.T.Erdoganas perspėjo Maskvą, kad tokiam bendradarbiavimui kyla pavojus dėl Rusijos vykdomų bombardavimų Sirijoje ir Turkijos oro erdvės pažeidimų.

„Turkijos (draugystės) praradimas Rusijai atneštų reikšmingų nuostolių, – pažymėjo R.T.Erdoganas. – Kiti gali pastatyti Akuju jėgainę, jeigu to nepadarys rusai.“

„Rusija jau investavo 3 mlrd. dolerių į tą projektą. Tokiu atveju būtent Rusija turėtų veikti išmintingiau“, – pridūrė Turkijos lyderis.

Pasak jo, Turkija, kurioje mažai energetikos išteklių telkinių, gali netgi nuspręsti pasiieškoti kitų gamtinių dujų tiekėjų.

„Esame didžiausi Rusijos gamtinių dujų vartotojai. Jeigu bus būtina, Turkija gali pirkti gamtines dujas ir daugelio kitų įvairių vietų“, – pridūrė prezidentas.

„Esame nuliūdę, kad Rusija elgiasi taip, kad gali išprovokuoti (savo ekonominių interesų Turkijoje) praradimą“, – pabrėžė R.T.Erdoganas.

Kremlius nori palaikyti gerus santykius

Rusija nori išsaugoti gerus santykius su Turkija, ketvirtadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, Ankarai vis garsiau reiškiant pasipiktinimą dėl Maskvos karinės intervencijos Sirijoje.

„Dėl Rusijos veiksmų Sirijoje, tai šių veiksmų tikslas yra padėti išsaugoti Sirijos teritorinį ir politinį vientisumą, taip pat prisidedant prie stabilumo ir saugumo užtikrinimo regione, kuris, tiesą sakant, turi bendrą sieną su Turkijos Respublika“, – sakė D.Peskovas žurnalistams.

Jis pabrėžė, kad „šiuo atveju Rusija kaip tik prisideda prie to, kad prie Turkijos sienos būtų daugiau stabilumo ir daugiau saugumo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS